Fatoumata Diawara i energisk afrobeat-konsert på Stora Teatern – Onsdag 31 oktober 2018

Fatoumata Diawara kom med fyra musiker och det blev en afrobeat-kväll vi sent kommer att glömma på Stora Teatern onsdagen 31 oktober. Hon har utvecklats starkt som scenartist sedan hon kom till Sverige för spelningar första gången. Då jag också såg henne på Nefertiti den 19 april 2012 och även på Skeppsholmen i Stockholm i augusti samma år, Sedan kom hon till Stora Teatern 14 mars 2015 och till Way Out West i augusti 2017.

En fenomenal röst har hon alltid haft men tar nu för sig allt mer och har växt ut till en scensäker världsartist. Hon gör små introduktioner på en visserligen stapplande men förståbar engelska allt som ofta. I´m a survivor upprepade hon flera gånger. Och att vi behöver mer “love” i världen.

Fatoumata är en storstjärna inom den västafrikanska musiken av idag. Hon anser Mali vara hennes hemland,  även om hon är född och delvis uppväxt i Elfenbenskusten, men av föräldrar från Mali. Hon kom till Paris i sena tonåren där hon först var modell och skådespelade även i långfilmer.

Skivkarriären kom hon igång med som 29- åring med albumet Fatou. I år kom hennes blott tredje album Fenfo och hon lär idag bo delvis i Italien med man och 2-årig son.

Numera är således en av Afrikas absolut främsta sångerskor och har också utvecklats som gitarrist . Hon var i toppform ikväll. Närmast fullsatt en hela två timmars konsert. Musikerna kom från diverse länder. Upffatade att basisten Sekuna var från Mali och tror trummisen var från Senegal.

Hon hyllade Fela Kuti med en svängig låt och även förebilden Nina Simone nämnde hon och gjorde ett längre nummer baserat på dennas låt Sinnerman.

Extranumret Stevie Wonders Higher Ground fungerade däremot inte särskilt bra. Tyckte väl vid det laget att det här märktes att hennes band inte fullt ut fixade ett sväng så som önskat. Själv tycker jag därför det kunde varit fler avskalade nummer där hennes röst passar sig bäst.

 

Däremot var det härligt att hör Fatoumata själv på gitarr. Här gick hon in med mycket känsla. Nämnas kan också hennes vilda danser över scenen under andra halvan. Till slutet tog hon även upp publik på scen.

Låtlista
 1. Don Do
 2. Kokoro
 3. Timbuktu Fasso
 4. Ou Y’An Ye
 5. Kanoudan
 6. Negue Negue
 7. Sinnerman
 8. Fenfo
 9. Nterini
 10. Takamba
 11. Sowa
 12. Bonya
 13. Higher Ground
 14. Salimata
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *