Aziza- en jazzsupergrupp kom till Stenhammarsalen -Måndag 19 november 2018

Aziza kom till Göteborg och Stenhammarsalen måndagen 19 november. De drog fullt hus på ca. 350 personer. Denna avancerade jazzgrupp bestod av fyra USA-baserade musiker; 72-årige brittiske legendaren Dave Holland på kontrabas, Lionel Loueke från Benin på 8-strängad gitarr, samt amerikanerna Chris Potter på saxofon och Eric Harland på trummor.

Eric Harland var för övrigt bara för några månader sedan på samma spelställe ihop med Joshua Redman i gruppen James Farm. Eric var även med Chris Potter och pianisten Craig Taborn på Nefertiti s i december ifjol.

Eric Harland

Alla fyra har förstås egna karriärer men samlades för ett album betitlat just Aziza år 2016, utgivet på Harlands skivbolag Dare2 Records, Namnet kom från en av låtarna, Aziza Dance komponerad av Loueke. Tyvärr presenterades inte låtarna under konserten, men det var säkerligen de som är på skivan. Om än inte i den ordningen.

1. “Aziza Dance” Lionel Loueke 9:14
2. “Summer 15” Chris Potter 9:42
3. “Walkin’ the Walk” Dave Holland 8:38
4. “Aquila” Eric Harland 6:55
5. “Blue Sufi” Chris Potter 13:35
6. “Finding the Light” Dave Holland 7:00
7. “Friends” Eric Harland 6:07
8. “Sleepless Nights” Lionel Loueke 7:21

Det var imponerande insatser från alla fyra. Potter hade särskilt fina solon i första halvan. Dave Holland är förstås en stadig och synnerligen kompetent basist. Det ser så märkvärdigt lekande lätt ut när han spelar. Han känns fortfarande som i framkant inom jazzen.

Loukes gitarr fick mer utrymme i andra halvan där vi också fick lite afrikansk touch när vi hörde hans nynnande sång, inga egentliga ord, vid ett par tillfällen.

 
 
 
 
 
 
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *