Arild Andersens Trio briljerade på Nefertiti – Torsdag 7 februari 2019

Jazz av högsta kvalitet på Nefertiti i Göteborg torsdag 7 februari. Tre toppmusiker i norske basisten Arild Andersens trio. Arild som kom fram stort i mitten av 60-talet när han började spela med landsmän som Jan Garbarek och Jon Christensen och även med Karin Krogh. På 70-talet blev han en internationell stjärna och spelade med Sonny Rollins, Don Cherry, Chick Corea, Dexter Gordon, George Russell m fl för att sedan på 80-talet starta sitt legendariska band Masqualero. Sedan dess flitig i diverse konstellationer och med många album på ECM-etiketten.

I trion nu skotske saxofonisten Tommy Smith (med bl.a fyra egna album på Blue Note) och rutinerade trummisen Paolo Vinaccia, ursp. från Italien men bosatt i Norge sedan 1979.

Ett samspelt och avencerat band som gjort några album nu. Vi fick två gånger 50 minuter med egna låtar, mest från förra årets album In-House Science samt allra sist ett stycke Arild sade sig fått av Leif Strand, i slutet av den var det melodin till Ack Värmeland du sköna. Bland andra låttitlar uppfattade jag Bible, Venice, Landloper, Blussy Mira och Elektras Song.

Jag såg dem även i Trollhättan i oktober förra året. Nu fick vi ju dubbla längden och det höll det verkligen för.

Tommy Smith var underbar att höra i sitt saxofonspel, lite av frifromjazz i särskilt första halvan. Han spelade även flöjt på första låt efter paus, en kinesisk flöjt berättade han för mig efteråt. Han är 51 år och kommer från Edinburgh, men är mestadels verksam i Glasgow där han 1995 grundade Scottish National Jazz Orchestra.

Tommy åker minst en gågn om året till USA där han spelat in skivor med många storheter. De fyra albumen i eget namn på Blue Note är han särskilt stolt över och från 1993 har han gjort många album för Linn Records. Han nämnde av minnesvärda samarbeten det med Jaco Pastorius. Han tyckte annars att publiken i Europa är mycket bättre än de i staterna och visar mycket större respekt för musikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *