Kulturdagbok – Lördag 4 april

En ronda till Göteborg idag innebar några bok- och skivfynd. Facebook-vännen Michael Nystås bok om Malmöjournalisten Tony Kaplan. En 257 sidor tjock bok utgiven på Nystås eget förlag. Tidigare har jag läst hans biografi om Hasse “Kvinnaböske” Andersson.

Själv mötte jag Kaplan några få gånger utan att egentligen ha några längre konversationer, bl.a när vi spelade in tv-programmet Hit i Malmö i början av 80-talet och i samband med någon melodifestival i Göteborg. Men det skall bli intressant läsa om dennes gärning. Tony föddes i Göteborg 1937, skrev i Ny Tid innan han 1964 flyttade till Malmö och där verkade länge i först Arbetet och senare på Kvällsposten fram till sin död 2010.

Gösta Werners bok om Mauritz Stillers liv är nog också något att bita i. Werner var en tungviktare till filmhistoriker och hade sysslat med forskning kring regissören Stiller i 30 år innan boken gavs ut 1991. Finlandsfödde Stiller levde 1883-1928. Han upptäckte Greta Garbo och följde med henne på första USA-resan 1925.

Jurgen Schildts Det pensionerade paradiset läste jag redan den första utgåvan som kom 1970. En genomgång av 1930-talets svenska filmer, inte bara om den film som finns i titeln. Detta är dock en utvidgad och reviderad upplaga från 1990 där det dessutom finns ett nyskrivet kapitel om Thor Modéen.

Det blev också några Lp-skivor till samlingen. En Chet Atkins-LP från 1976. En samlingsskiva med inspelningar ihop med andra under åren. Bl.a Merle Travis, Johnny Gimble, Jerry Reed, Dolly Parton, Ray Stevens och Les Paul.

En samling också med engelska The Nice. Märkligt omslag på denna tyska volym med fyra bilder på Keith Emerson. Visserligen var han viktigast och ledaren, men trummisen Brian “Blinky” Davidson och basisten Lee Jackson borde väl fått vara med på bild. The Nice var fyra medlemmar de första åren 1967-68 när David O´List var gitarrist. Gruppen splittrades 1970. Bland de fem låtarna den långa låt som kör ihop den något udda kombon Bob Dylans låt Country Pie med Bachs Brandenburg konsert no 6.

Jag skulle ha sett livestreamen från Pustervik men kom för sent in. Blev förvånad att den var slut redan före 20.30. Normalt sett börjar ju konserter först den tiden. Men som tur är finns den se via gp.se i efterhand. Verkar ha varit lyckat.

Hamnade istället i en 95 minuter lång dokumentär i SVT1. Making Waves, om ljud i filmhistorien. Bl.a mycket med Walter Murch som jobbade med Coppola på Apocalypse Now mm. Walter hörde jag och kanske 70 andra i ett seminarie under årets Göteborg Film Festival. Mycket intressant liksom denna dokumentär. Rekommenderas.

Tidigare på kvällen en 55 minuter i SVT en 55 minuter lång fransk dokumentär om Robert Mitchum. Hårdingen Robert Mitchum var det döpt til. Intressant men hade varit kul höra honom i fler intervjuer än den med Michael Parkinson som vi fick snuttar ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *