Little Richard död – Lördag 9 maj 2020

Den legendariske rocksångaren, pianisten och låtskrivaren Little Richard avled i Nashville idag 87 år gammal. Ett inte oväntat besked då han varit krasslig en längre tid. I min bok en av de absolut största personligheterna i hela rockhistorien.

Född som Richard Penniman den 5 december 1932 i Macon, Georgia. Genombrottet kom när han 1955 fick skivkontrakt med Speciality och i Cosimo Matassas J &M Recording Studio nere i New Orleans skapades rockhistoria. Little Richards energiska 50-tal-inspelningar är oöverträffade och han blev en stilbildare vars inflytande på rockmusiken inte kan överskattas. Låtar som Tutti Frutti, Long Tall Sally, Rip It Up, Keep A Knockin´, Lucille, Good Golly Miss Molly m.fl tröttnar man aldrig på att höra. De flesta av dessa var han dessutom med om att skriva.

Jag såg Little Richard för första gången när han kom till Lisebergs stora scen 17 juni 1975. Jag minns att det var en långt intro av bandet innan Richard kom in och att han mot slutet skällde på bandmedlemmar för att de försökte ta rampljus från honom. Men det var stort att få se och höra honom live. Det var första Sverige-spelningen någonsin och han gjorde ytterligare en spelning i den svängen, på Gröna Lund den 18 juni.

Andra gången var på Heden under All Star-festivalen 1990 och sedan vid ett tredje och sista Göteborgsbesök ihop med Jerry Lee Lewis och Chuck Berry ute vid 1990 Stora Torp 30 juli 1998. Lewis öppnade och Richard med ett eget rätt stort band kom därefter och fick rikligt med tid.

Sedan fick jag även uppleva honom även en fjärde gång under en Texas-resa. I Austin Music Hall i mars 2004 under South By Southwest. Dagen innan var det en intervjutimme med mannen inför cirka 200 i en aula och det var fantastiskt underhållande. Jag var också med på en presskonferens med den hårt sminkade och flamboyante rockhjälten. Ett minne för livet.

Jag läste också den första biografin över Richard när den kom 1985. En välskriven och öppenhjärtig bok från engelsmannen Charles White med titeln The Life and Times Of Little Richard – The Quasar of Rock. I förordet skriver Paul McCartney “At Last! A book on Little Richard”. En kvasar är enligt ordbok “en extremt ljusstark och aktiv galaxstjärna”.

Mer om Little Richard och en del kring konserterna i Sverige kan läsas i nr 2/2014 av Rock´n Roll Magazine. En fin artikel över sex sidor skriven av Börje Lundberg. Dock skall nämnas att de två spelningar som står för 2008 aldrig blev av. Inställda. Den allra sista konserten lär Richard ha gjort i Tennessee i augusti 2014.

Ray Davies var gäst i dagens program i serien Little Steven´s Underground Garage. Sänds på Radio Nostalgi. Enda stationen som sänder showen och det gör de varje vecka kl 10 på lördagar. Men de fyra senaste finns att lyssna på via stationens hemsida.

Steve Van Zandt har karantänstopp för tillfället och kör en rad reprisprogram. Detta var från 2006, året efter Rays album Other People´s Lives kom. De pratade en del om den och en del annat i en mycket underhållande och lyssningsvärd show.

Du kan lyssna via denna länk

https://www.radionostalgi.se/senaste_program.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *