Ian Whitcomb till minne – Lördag 30 maj 2020

Ian Whitcomb var en engelsk musiker och entertainer som blev en utmärkt författare. Läste nyligen om hans första bok After The Ball och uppmärksammade först idag att Ian gått bort i en ålder av 78 år i sin hemstat sedan länge Kalifornien den 19 april. Sviter av en stroke han fått redan 2012.

Ian var sångare, skivproducent mm. med stor bredd. Han ackompanjerade sig gärna med ukulele och skapade lite av en revival för det instrumentet i mitten av 60-talet. Han fick 1965 en hit i såväl USA som England med poplåten You Turn Me On. Uppföljaren N-e-r-v-o-u- s blev också en mindre hit i bägge länderna.

Men det är för sina böcker om musik Ian Whitcomb bäst skall minnas. After the Ball: Pop music from rag to rock kom 1972 och jag läste den redan vid den tiden. Den pocketupplagan med det blåa tecknade omslaget ovan.

Ingen hade tidigare tagit något grepp över allt detta, en genomgång av äldre populärmusik från ragtime via Tin Pan Alley till jazz- och rockmusikens genomslag. Fantastiskt bra skriven. Mycket fakta men också med härlig avväpnande rak humoristisk ton. Rekommenderas varmt.

Lika bra skriven är Rock Odyssey: A Chronicle of the Sixties: Ian Whitcomb, hans memoarer över 1960-talets popscen. Den kom 1983, Det är dessa två jag har fått tag i , men det finns ett stort antal ytterligare. Bl.a en om ragtime, en om ukulele och en där han beskriver musiken och miljöerna kring fartyget Titanic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *