Aretha Franklins Amazing Grace-film nu sedd- Fredag 5 juni 2020

Aretha Franklin är en artist vi aldrig kommer att glömma. Hon avled 16 augusti 2018 i sin hemstad Detroit 76 år gammal. En av hennes största skivframgångar kom när hon 1972 återvände till sina gospel-rötter för det liveinspelade dubbelalbumet Amazing Grace. Ett album som vann en Grammy 1973.

Jag såg först nu ikväll konsertfilmen Amazing Grace när den visades på C More. Den hade premiär på biografer i april 2019 i USA och i Sverige gick den upp i augusti. Den är inspelad i New Temple Missionary Church i stadsdelen Watts i Los Angeles under två dagar i januari 1972. För Atlantic att ge ut på skiva, men också tänkt som konsertfilm av Warner Brothers under regi av Sydney Pollack (1934-2008).

Men filmteamet fick tekniska problem och projektet blev lagt på is. Aretha själv var senare emot att den skulle visas. Först efter hennes död har hennes släkt godkänt den restaurerade långfilmen. Tur var väl det för det är ett unikt tidsdokument. 87 minuter med gospelsång på högsta nivå. Bland toppar Amazing Grace, Climbing Higher Mountains och helt underbara avslutande Never Grow Old.

Nu på söndag kör vi på Radio Nostalgi repris av mitt minnesprogram om Aretha Franklin. Först sänt i september 2018, Kan höras nu på söndag kl 10 med repris onsdag kl 11. Samt på webben i fyra veckor från söndag.

ARETHA FRANKLIN I BEAT MED LEIF WIVATT

andy_williams_show.jpg

                                            
  Aretha Franklin i Andy Williams Show 1965

Aretha Franklin var utan tvekan en av de största namnen inom soulmusiken. 20 ettor på Billboards R&B lista och två ettor på Billboard Hot 100 och åtskilliga andra låtframgångar gav henne epitetet “The Queen of Soul”.

Tidningen Rolling Stone rankade henne som etta bland de 100 bästa sångarna någonsin och hon blev den första kvinnliga artisten invald i Rock and Roll Hall of Fame 1987 och nominerades till totalt 44 Grammy Awards av vilka hon tog hem 18..

Beat med Leif Wivatt hör du på söndag den 7 juni kl.10.00 med repris på onsdag 10 juni kl.11.00.

https://www.radionostalgi.se/direktsandning.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *