Rupert Hine till minne och James Brown dokumentär på SVT – Lördag 6 juni 2020

Rupert Hine avliden 72 år gammal. Denne engelsman var som mest i ropet under 70-och 80-talen då han gav ut egna skivor och producerade många världsartister.

Quantum Jump

Han blev först känd med sin grupp Quantum Jump, två LP från 1976-77 och låten Lone Ranger blev en Top 10 hit i England. Sedan kom tre soloalbum där Immunity från 1981 innehöll den mindre hiten Misplaced Love. Han hade även gruppen Thinkman i slutet av 80-talet.

Jag gjorde en intervju för P4 Radio Göteborg med Rupert uppe på Park Avenue när han kom för en promotionsturné 1986. Ingen spelning den gången. En trevlig stund minns jag. Undrar bara var det rullbandet jag spelade in på tog vägen.

Rupert blev sedan en väldigt eftertraktad skivproducent. Det stora genombrottet där kom med Tina Turner där han var medproducent på succéalbumen Private Dancer, Break Every Rule (titellåten var han med och skrev) och Foreign Affair. Han producerade Rush album Presto 1989 och mängder av andra. T. ex Stevie Nicks, Thompson Twins, The Fixx, Bob Geldof och Howard Jones.

James Brown-dokumentären Mr Dynamite – The Rise Of James Brown från 2014 gick i repris ikväll. Rekommenderas. Här nedan bild tagen av Erik Lindahl när vi träffade James på en presskonferens efter spelningen i Lisebergshallen 2 december 1993. Stort ögonblick. I juni 1996 var han tillbaka i Göteborg men då inne på Rondo.

https://www.tv.nu/program/mr-dynamite-the-rise-of-james-brown

Även fina dokumentären om Sam Cooke – Lady you shot me repriserades ikväll Bägge sänds även i morgon eftermiddag

https://www.svtplay.se/video/15645900/sam-cooke-skot-du-mig-just

Hamnade sedan på Facebookkonsert live-streamad från KB i Malmö. Bob Dylan på svenska var temat med bl.a Mikael Wiehe, Thomas Wiehe, Richard Lindgren och Andi Almqvist.

2 kommentarer Lägg till din
 1. Hade varit guld att få höra den där intervjun du gjorde med Rupert från 1986.

  Min far lyssnade mycket på Rupert Hine under min barndom och jag lärde mig att älska hans musik och uttryck.

  När jag blev äldre på 90-talet återutgavs hans 80-talsproduktioner på CD. Skivhugget i Göteborg importerade och jag var överlycklig. Då mina kunskaper i det engelska språket nu var bättre insåg jag djupet och genialiteten i texterna som Ruperts följeslagare Jeanette Obstoj skrev åt honom. De håller måttet än idag!

  Ruperts roll som producent med andra artister har jag också uppskattat mycket. Rush, Saga, Howard Jones, Stevie Nicks, Teitur (!) m fl.

  Kommer fortsätta att uppskatta hans verk så länge jag lever. Nu har jag bara min andra husgud (Mike Oldfield) kvar levande.

  1. Kul att läsa. Återkommer om jag hittar bandet. Bör ha överfört det till kassett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *