Ennio Morricone död + Charlie Daniels död – Måndag 6 juli 2020

Ennio Morricone bortången idag. Den italienske kompositören som föddes 1928 i Rom har avlidit vid 91 års ålder. Morricone skrev sina första konsertverk i slutet av 50-talet och arbetade sedan som kompositör för det italienska tv-bolaget RAI. 1961 inledde han sin karriär som filmkompositör.

Jag fascinerades på 60-talet av musiken till Sergio Leones spaghettiwestern-filmer; För en handfull dollar (1964), För några få dollar mer (1965), Den gode, den onde, den fule (1966) och Harmonica – en hämnare (1968). Sedan har jag även i min samling LP-skivor han skrivit musik till för höjdarfilmer som The Mission, Once Upon A Time In America, Frantic, Bugsy och 1900.

Ennio Morricone komponerade under sin livstid musik till över 400 filmer från länder i hela världen. Han vann en heders-Oscar 2007 och 2016 en Oscar för bästa filmmusik i Tarantinos The Hateful Eight. År 2010 tilldelades han Polarpriset. Han var aktiv ända till slutet och så sent som i januari 2019 framträdde Morricone i Stockholm, som en del av det han kallade sin farväl-turné.

Charlie Daniels har också gått bort idag 6 juli vid 83 års ålder. En sångare och violinist som jag gillade mycket under några år och som jag skaffade flera album med under en period kring 1975-1987. Jag fick dock aldrig se honom live och tror inte heller bandet kom till Sverige.

Sångaren, låtskrivaren och multiinstrumentalisten Charlie Daniels inledde musikkarriären som bluegrassmusiker hemma i North Carolina, innan han 1967 flyttade till Nashville för att arbeta som studiomusiker åt bland andra Bob Dylan och Leonard Cohen.

Han skapade sedan från 1975 en härlig mix av sydstatsrock och country med sitt The Charlie Daniels Band. Deras mest kända låt, ”The Devil Went Down To Georgia” vann en Grammy 1979. Andra kända The Charlie Daniels Band-låtar är ”Long haired country boy” och ”Simple man”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *