Om Bengt Anderberg – Fredag 10 juli 2020

Författaren Bengt Anderberg har vi ett 100-årsjubileum över i år. Född 17 april 1920 i Lundby, Göteborg, död 24 september 2008 i Rønne, Bornholm. Idag hittade jag i mitt föräldrahem uppe Åmål ett exemplar av Månadsjournalen från 1986.

Tio sidors porträtt/ intervju med Bengt signerat Bo Strömstedt. Inte läst ännu men blev glad över att ha hittat denna.

Passar idag på att reprisera mitt blogginlägg som jag skrev på Bengts 100-års minnesdag.

Skrev såhär:

Idag är det 100 år sedan författaren Bengt Anderberg föddes i Göteborg. En stor profil inom svensk litteratur under många decennier sedan genombrottet med romanen Kain 1948. Själv har jag väl inte läst allt han skrivit precis. men skaffade t.ex diktsamlingen Nattljus när den kom. Den samlar dikter 1945-1985. Romanen Amorina från 1999 blev hans sista och jag minns att han det året kom till Bokmässan. Annars är det mest via hans kulturartiklar i Expressen jag läst honom. Alltid läsvärt av en orädd och spränglärd skribent. Bengt avled 24 september 2008 i Rönne på Bornholm där han var bosatt sedan 1970-talet.

Bengt var knuten till Expressen i hela 50 år. Lite trist att det i just den tidningen inte fanns en enda rad om Bengt på denna jubileumsdag. Möjligen i någon annan upplaga än den som nådde oss på västkusten, men troligen inte. Minst sagt historielöst.

Göteborgs-Posten hade ett fint uppslag skrivet av Ulrika Knutson. Dagens Nyheter en halvsida av Jan Eklund

I övrigt kunde ju t.ex SVTs Kulturnyheterna haft något om honom. Svenska Dagbladet hade inget i dagens tidning. Babel i SVT borde väl också ha uppmärksammat Bengt. Hans böcker finns dock kvar och vill man veta mer om Bengt Anderberg kan man läsa senaste numret av Parnass. Sexton sidor. Här kan man också se en annons om en temaeftermiddag som skulle ha hållits på Göteborgs stadsbibliotek idag kl 14-18. En jubileumsbok “Lärdare än djävulen och frommare än änglarna. Elva röster om Bengt Anderberg” skulle också ha presenterats. Nu är evenemanget uppskjutet till september. Däremot är boken ute och kan beställas här http://www.bengtanderbergsallskapet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *