Wilco i Uncut Music Guide-nummer – Onsdag 29 juli 2020

Wilco är ett band jag alltid gillat. Väldigt kul att de nu fick äran att få en hel tidning på 122 sidor med den senaste The Ultimate Music Guide från Uncuts redaktion. Sensationellt nästan att de fått denna äran. Rekommenderas.

Det börjar med en genomgång av de skivor som gruppen Uncle Tupelo gjorde. En grupp från lilla Belleville, Illinois med de två frontfigurerna Jay Farrar och Jeff Tweedy. De skivdebuterade 1990 med albumet No Depression. Deras fyra album är alt.countryklassiker, de förenade en härlig rockattityd med countrymusik.

Jag såg Uncle Tupelo live nere i danska Tönder i augusti 1993. De var utökade från en trio till ett helt band och det svängde om deras countryrock. Fantastiskt. Gruppen splittrades i maj 1994 och Farrar bildade Son Volt medan Tweedy gick vidare med Wilco.

Wlico bildades 1994 och kom med sitt första album i mars 1995. Basisten John Stirratt, som även spelade på sista Uncle Tupelo-LPn Anodyne, har varit med hela tiden medan en rad andra musiker bytts genom åren vid Tweedys sida. De listas över två sidor i tidskriften.

Wilco har jag sett live alla tre gångerna de spelat i Göteborg. På Accelerator-festivalen på Trädgårn den 7 juli 2004 och på Way Out West 2009 och 2012.

Jeff Tweedy har förutom Wilco också jobbat som producent och låtskrivare åt Mavis Staples på hennes underbara album You Are Not Alone (2010), One True Vine (2013) och If All I Was Was Black (2016).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *