Buddy Guy och Kate Bush fyller år – Torsdag 30 juli 2020

Två födelsedagar idag att uppmärksamma. Buddy Guy 84 år och Kate Bush 62 år.

Buddy Guy är den siste aktive av de verkligt stora bluesartisterna från 50-talet. Född som George Guy i lilla Lettsworth nordväst om New Orleans i Louisiana kom han som 21 årig till Chicago där han spelade in sin första skiva för Cobra Records 1958. Mellan 1959-69 var han signad till Chess Records där han mestadels fick göra session med andra på bolaget men också gav ut ett album 1967. Första Europaturnén var när han 1965 ingick i American Folk Blues Festival.

För min del har jag fått uppleva honom live två gånger. På Konserthuset i Göteborg 1978 och på Trädgårn 2010. Vid det senare tillfället fick jag en kort pratstund med honom nere på Sheraton hotel innan och några skivor signerade. Dock blev ingen bild tagen tyvärr. Men konserten var bra där man särskilt minns hur han gick ut i publiken under några nummer.

Buddy Guys övriga Göteborgskonserter är när han med sin kompanjon munspelaren och sångaren Junior Wells (1934-1998) agerade förband till The Rolling Stones på Lisebergs stora scen i september 1970. De två spelade även på Kåren 1979 med ett kompband de kallade Chicago Blues Band.

Feels Like Rain från 1993

Från 1993-2001 hade Buddy några verkligt fina år på skivfronten där han gav ut sex album på Silvertone Records. Han har erhållit sex Grammy awards och valdes in i Rock And Roll Hall of Fame 2005. Still going strong, bl.a huvudakt i Notodden, Norge 2017 och på Fredrikshavns bluesfestival 2018 , hyllar vi honom idag på sin 84-årsdag.

Kate Bush är en artist jag alltid gillat. Hon fick ett stort genombrott bara 19 år fyllda med albumet The Kick Inside. Utgivet i februari 1978 och redan i december samma år kom andra albumet Lionheart. Under 1979 genomförde hon en turné kallad The Tour Of Life. Ett av de få ställen hon kom till utanför England var Stockholm där hon framträdde på Konserthuset 24 april 1979.

Efter 1979 slutade Kate med turnerandet, men återkom sensationellt till scenen när hon från 26 augusti fram till 1 oktober 2014 under 22 kvällar spelade på Hammersmith Odeon i London. Ett trippel CD-album från detta kom ut 2016 under titeln Before The Dawn. Idag firar alltså denne artist sin 62-årsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *