Minnen från Way Out West genom åren + Pete Way och Julian Bream avlidna – Lördag 15 augusti 2020

Way Out West-helgen är vi inne i nu. Jag var ju med på de första tolv åren från 2007 och har fantastiska minnen därifrån. Oftast bra väder, men också inte helt ovanligt med en av de tre kvällarna med regn. Det här vädret vi har nu hade ju vart perfekt. Saknar denna musikfestival där man kunde upptäcka ny artister. Som 2011 t.ex med Janelle Monáe som var en sensationellt stark liveartist. Hon kom sedan tillbaka 2014 och idag är hon en storstjärna i sitt hemland USA.

Prince 2011

De tre absoluta höjdarna för mig de åren på WOW och den stora scenen är Neil Young (2008), Prince (2011) och Alicia Keys (2013). Bland övriga med speciell lyskraft var Patti Smith och Iggy Pop. Plus dussintals andra som jag får återkomma till i kommande blogginlägg.

Patti Smith 2018

Pete Way, basist och ledare för engelska hårdrockbandet UFO har dött. Han avled av livshotande skador efter en olycka för två månader sedan. Han var född 1951 och blev 69 år.

Pete Way började sin karriär som studiomusiker innan han tillsammans med Phil Mogg, Andy Parker och Mick Bolton bildade rockbandet UFO i London 1969. Efter två album byttes gitarristen Bolton ut mot först Bernie Marsden (1972-73) och sedan under 1973-78 kom den mest framgångsrika sättningen med tyske gitarristen Michael Schenker hämtad från Scorpions.

Pete lämnade UFO 1980 varefter han bl.a 1982 bildade gruppen Waysted med vilka han gjorde nio album. Han var tillbaka i UFO 1988-89 och sedan en tredje sväng 1991-2008. I övrigt har han bl.a spelat med Ozzy Osbourne i gruppen Fastway och med Michael Schenker Group.

Den brittiske gitarristen Julian Bream har avlidit vid 87 års ålder. Bream, som även spelade luta, anses som en av sin tids främsta gitarrister inom klassisk musik. Mellan 1960 och 1985 nominerades han till 20 Grammy och vann fyra.

Jag har i mina anteckningar noterat att han spelade på Konserthuset i Göteborg. vid minst två tillfällen, eventuellt fler men de jag fått fram är åren 1967 och 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *