EP-skivor med svenska världsstjärnor – Fredag 21 augusti 2020

EP-skivor nyligen inhandlade med tre starka svenska artistprofiler. Tre stjärnor där de två första hade framgångar i hela världen medan sista av dem fick nöja sig med att anses ha världsklass bara i Göteborg. Men i gengäld fullkomligt tokälskad i sin hemstad.

Någon EP med Birgit Nilsson hade jag nog aldrig sett tidigare Men denna fina utgåva med fyra välkända sånger var en höjdare. Inspelat i Gustav Vasa-kyrkan i Stockholm 1963.

Alice Babs var en verkligt etablerad artist i många länder på 50-och 60 talen. Med the Swe-Danes (med danskarna Svend Asmussen och Ulrik Neumann) fick hon även viss framgång i USA.

Som det också skrivs på baksidan av EPn var Swe-Danes verkligt uppskattade på bl.a nattklubben Cocoanut Grove i Los Angeles. Singeln Scandinavian Shuffle gick in på Billboards bubbling under-lista. Den var med där i fyra veckor och nådde som bäst plats 101 i februari 1960. Så nära att Alice Babs blev första svenska artist på Billboard Hot 100. Det blev ju istället Siw Malmkvist 1964 med sin duett Sole Sole ihop med Umberto Marcato. I England däremot fick Alice en hit när låten St. Louis Blues gick in där i augusti 1963. Nådde 43;e plats och fanns med i en vecka.

Till sist Sonya Hedenbratt. Denna underbara person som jag lärde känna en del eftersom jag hade henne som granne på Ranängsgatan i Göteborg under åren 1974-1992. Hon gav inte ut särskilt många skivor. För Göteborgsskivbolaget Megafon blev det denna enda som jag nu äntligen hittat. Inspelad 1962 där hon har Jan Johansson, Sture Nordin och Egil Johansen i kompet. Härlig baksidestext av den verkligt egensinnige göteborgske recensenten Ingmar Glanzelius. Låtarna är Pia, Så nära som nu, Kors i taket och En bra sabla du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *