Svenska EP-skivor i min samling – Lördag 22 augusti- 2020

EP-skivor nyligen inköpta till skivsamlingen del 3. Ännu några härliga svenska skivor. Först en duett mellan Povel Ramel och Alice Babs från 1955. De två låtarna på andrasidan är dock med Gunwer Bergqvist på bakgrundssång och ingen Alice.

Alice Babs nämnde jag i gårdagens inlägg som en världsartist. Detsamma skulle ju ha kunnat sägas om Povel Ramel, men eftersom han höll sig till svenska språket blev han bara en storhet här i Skandinavien. Han startade ju egna skivbolaget Knäppupp redan 1954 och spelade inte in många skivor för Metronome. Men 1953 hade de även gjort duetten I dur och skur på Metronome där ju Alice Babs var det verkligt stora namnet hela 50-talet.

En sångare med guld i strupen var Jussi Björling. På denna EP finns fyra svenska sånger i sina definitiva versioner.

En fin sak med gamla EP-skivor är att det ofta gavs utrymme för långa texter om låtarna på baksidan av omslaget. Så också på denna utgåva från 1954.

Den tredje EPn i dagens inlägg är från Stikkan Anderssons Polar. Den första grupp som slog stort på det bolaget var fyra folkmusikinspirerade ungdomar från Västervik. Här är fyra låtar hämtade från LP-n Hootenanny Singers sjunger Evert Taube med samma bild som på albumet.

Baksidestexten är rätt kul att läsa idag. Skrivet av John Ulf Andersson som vid tiden 1965 var ansedd som – vid sidan av Evert själv – den ledande uttolkaren av Mästers låtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *