Svenska Jazz-EP i min samling – Söndag 23 augusti 2020

Fler Svenskpressade EP-skivor nyligen inskaffade till min samling. Först ännu en EP med allas vår Sonya Hedenbratt. Nu hennes enda EP på Svenska Ords skivbolag Svenska Ljud. Från 1964 och hon är kompad av Gunnar Svenssons orkester. Såväl Älskade son… som Rågsved spelades ganska ofta i Sveriges Radio minns jag. Underbar platta med en kul baksidestext.

Harry Arnold var en skånsk jazzmusiker och orkesterledare som föddes i Helsingborg som Harry Arnold Persson för ganska precis hundra år sedan. Född den 7 augusti 1920 och avliden redan 1971. Han bildade sitt första egna band i Malmö som 22-åring. 1949 engagerades han av storbandsledaren Thore Ehrling som saxofonist, sångare och arrangör i Stockholm.

Harry Arnold blev så småningom även musikchef på Europafilm och konsult på skivbolaget Metronome. Han skrev musik till inte mindre än 57 filmer. Han var ledare för Radiobandet åren 1956–1965 med svenska och gästande utländska musiker. Enligt många räknas det fortfarande som det bästa storband som någonsin existerat i Sverige. Storbandet uppträdde ofta med olika amerikanska gästartister. På min EP Sermonette från 1960 är Benny Bailey gäst på trumpet på titelspåret. På andra låtar solon från storheter som Bengt-Arne Wallin, Bengt Hallberg och Bjarne Nerem.

Min tredje EP för inlägget idag är från amerikanska folkmusiktrion the Kingston Trio. Lägerelds-sången nummer ett Tom Dooley var listetta i USA hösten 1958 och slog ju även i Sverige där den var 1;a på försäljningslistan som publicerades i tidningen Show Business vecka 28/1959.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *