Lira med nytt nummer där 100 bästa svenska Jazzalbum listas – Lördag 19 september 2020

Lira ute med sitt höstnummer. Äntligen kom uppföljaren till deras nummer om de 100 viktigaste albumen inom svensk folkmusik. Lira ger normalt som bekant minst lika mycket utrymme till jazz. Nu är det jazzmusiken som avhandlas och jag skall inte här avslöja vilka som ligger i topp. Rekommenderar alla att köpa denna tidning i Pressbyrån och stötta dem så de överlever. Den är superb.

Simone Moreno är en brasiliansk sångerska som varit verksam här i Sverige länge. Nu är hon ute med sin tredje skiva för svensk marknad. De förra kom 2006 resp. 2011. Här får vi en kortare artikel med intervju med Simone.

Georg Riedel kan man se intervjuas i diverse media hyfsat ofta nuförtiden. Nu finns också den första boken om honom ute. “Georg Riedel – Jazzmusiker och kompositör” på Bo Ejeby Förlag. I Lira får vi ett litet utdrag med bl.a om samarbetet med Barbro Hörberg.

Lionel Loueke är en av jazzens bästa gitarrister. Kanske inte så känd utanför jazzkretsar som han borde vara. Den Benin-födde Lionel har spelat med bl.a Herbie Hancock och Wayne Shorter. Jag såg honom själv briljera i Stenhammarsalen, Göteborg i november 2018 med supergruppen Aziza. En kvartett där de övriga var Dave Holland (bas), Chris Potter (sax) och Eric Harlan (trummor). I Lira får nu Lionel i alla fall sex sidor.

Spelmannen Pers Hans Olsson, född 1942, avled den 3 juli i år. Han blev känd utanför folkmusikkretsar 1970 i samband med albumet Bockfot från 1970 ihop med Björn Ståbi. De två fiolspelarna var banbrytande och stilbildande. Lira ger honom här en minnestext på två sidor plus bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *