Billboard-klipp om Charlie Feathers, Peter Allen och “Tom” Jobim – Torsdag 15 oktober 2020

Billboards minnestexter toppar jag idag med rockabilly-artisten Charlie Feathers. Han fick aldrig några hitsinglar, men var en kultfigur ända sedan 50-talet med sina inspelningar på King Records, Charlie dog av en stroke i Memphis 29 augusti 1998.

Jag har några samlings-LP med Charlie samt en av hans allra sista inspelningar. Ett självbetitlat album från 1991 på Elektra Nonesuch producerat av Ben Vaughn.

Antonio Carlos Jobim var en gigant inom brasiliansk populärmusik. Känd under smeknamnet Tom Jobim var han mannen som skrev de bästa bossa nova-låtarna på sent 50-tal och tidiga 60-talet. Låtar som Desafinado, The Girl From Ipanema, Agua de Beber och Wave.

Här ett album från 1963. i min ägo. Tyvärr med alldeles för mycket stråkar från tyske arrangören Claus Ogerman

Men Jobim komponerade i flera andra stilar och var också gitarrist och sångare men rad egna album. Texterna skrevs mestadels av Vinicius de Moraes (1913-1980). När Jobim avled vid 67 års ålder den 8 december 1994 fick han en lång artikel i Billboard.

Peter Allen var en Australienfödd sångare och låtskrivare som gjorde några underbara album. Med start 1971 kom mhan till sin rätt rikgigt med kontraktet med A& M Records där det blev fem härliga album 1974-1980. En entertainer och showman som bara had en enda egen mindre hit 1981 men som skrev många låtar kända med andra och som framförallt var en albumartist. Denna live-LP på Arista records nedan skaffade jag när den kom 1985. En höjdare.

Peter Allen var också Liza Minnellis förste make. De gifte sig 1967, separerade redan 1970 men med officiell skilsmässa först 1974. Allen dog som en följd av AIDS-sjukdom som 48-åring den 18 juni 1992.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *