Jerry Jeff Walker död + Countryartisters minnestexter i Billboard – Roger Miller, Kitty Wells, Earl Scruggs och Hank Cochran – Lördag 24 oktober 2020

Jerry Jeff Walker avliden igår den 23 oktober. Han fick halscancer 2017 och avled nu i komplikationer till följd av sjukdomen. Han föddes 16 mars 1942 i delstaten New York och kom under 60-talet in i folkmusikkretsarna i Greenwich Village. 1968 skrev han låten Mr.Bojangles som kom att spelas in av många andra och är en standard idag.

Jerry Jeff Walker flyttade till Austin,Texas tidigt 1970-tal och bodde där fram till sin död. Hans skivor på MCA från 1972-78 är countryklassiker allihop med livealbumet Viva Terlingua! från 1973 som topp. Skivorna på Rykodisc från 1986-1994 är också verkligt bra, Han startade egna skivbolaget Tried & True Music 1995. Jerry Jeff spelade in ett drygt 30-tal album, det senaste It’s About Time kom 2018.

Jag träffade honom i hans hem i Oak Hill lite sydväst om själva Austin i september 1985 under min första USA-resa och fick en radiointervju med honom. Trevligt värre och än bättre blev upplevelsen när vi fick se och höra honom på en konsert backad av Lost Gonzo Band i en äkta honkytonk-miljö nere i klassiska Gruene Hall, New Braunfels.

Han kom på sin enda Sverigeturné i april 1987 och vi var en lite skara som verkligen njöt av hans enmanshow på lilla Errols på Magasinsgatan i Göteborg. Långt mer än två timmar höll han igång. Dagen efter spelade han på Kafé Stranna i Trollhättan. Han gjorde ytterligare två spelningar i landet: på Spara Pub i Lund och på Mosebacke i Stockholm. Även Norge fanns med på turnékartan.

Jag hittade på youtube några filmer, bl.a en sen intervju med Jerry Jeff och hans hustru Susan. Själva intervjun börjar 22 minuter in i klippet. Lite ofokuserat det hela men de sista 10 minuterna är riktigt bra.

Jag har grävt fram några texter från mina klipp i Billboard. Först Roger Miller som ju var en stark profil under främst 60-talet och som spelades en hel del i svensk radio också.

Egna låtar som King Of The Road, England Swings, Chug-A Lug och Dang Me t.ex. En sprudlande sångare och låtskrivare som kunde skriva tokroliga texter. Det är imorgon 28 år sedan Roger Miller dog i lungcancer den 25 oktober 1992.

Kitty Wells var en av de allra första kvinnliga countrystjärnorna. Kallades också the Queen of Country music. När hon avled 16 juli 2012 var hon hela 92 år.

Earl Scruggs var en av bluegrassmusikens portalfigurer. En stilbildare med sitt flyhänta banjospel. Han kom fram i Bill Monroe´s Blue Grass Boys 1945 men lämnade dem redan 1948 för att ihop med gitarristen Lester Flatt bilda populära duon Flatt & Scruggs.

Deras sound fick stor spridning även utanför countrykretsana, bl.a genom filmen Bonnie & Clyde som kom 1967 och duons låt Foggy Mountain Breakdown vat temalåt i soundtracket. Den blev en mindre hit i England i november 1967 och våren 1968 nådde den plats 55 på Billboards poplista. Den kom t. o.m in på svenska Tio I Topp i januari 1968. Visserligen bara under en enda vecka men ändå.

När Earl Scruggs avled i Nashville den 28 mars 2012 var han 88 år.

Till sist en notis om låtskrivaren Hank Cochran som dog den 15 juli 2010. Han var även sångare och kom med tre album på 60-talet. Själv har jag en fin LP med Hank från 1980 där bl.a det ingå hans egenskrivna höjdarlåtar som I Fall To Pieces, Make The World Go Away och He´s Got You finns med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *