Billy Joe Shaver död idag – Onsdag 28 oktober 2020

Billy Joe Shaver har hastigt avlidit efter en hjärtattack i sitt hem i Waco, Texas. Billy Joe blev 81 år.

Mest känd som låtskrivare inom outlaw-countryn med ett genombrott när han skrev nio av tio låtar på Waylon Jennings fina Honky Tonk Heroes-album från 1973. En del av dem som medkompositör, t.ex singelspåret You Ask Me To ihop med Waylon själv. En låt som senare Elvis Presley spelade in på sitt album Promised Land 1975 under titeln You Asked Me To. Billy Joe ses här på skivomslaget näst längst till vänster.

Hans låtar spelades även in av Willie Nelson, Bobby Bare, Johnny Cash, John Anderson och många andra. Men han gjorde också några fina album i eget namn och under 90-talet med sonen Eddy Shaver som gitarrist i bandet Shaver.

Billy Joe föddes i Corsicana, Texas den 16 augusti 1939. Uppväxten skedde dock i Waco, Texas. Tidigt 60-tal flyttade han till Houston och frekventerade livemusikklubben The Old Quarter där han mötte Townes Van Zandt. De bägge drogs mot Nashville där Shaver kom att jobba för bl.a Harlan Howard och Bobby Bare. Ihop med Bare skrev han låten Good Christian Soldier som Kris Kristofferson spelade in på sitt andra album 1971.

Billy Joe och Townes Van Zandt

Billys fick eget skivkontrakt med Monument och fick ut albumet Old Five And Dimers Like Me 1973. producerat av Kris Kristofferson. Detta följdes av två fina LP för Capricorn Records; When I Get My Wings (1976) och Gypsy Boy (1977). Därefter kom han med tre LP för Columbia (1981.1982 resp 1987). Alla dessa är höjdaralbum.

Tillsammans med sonen Eddy Shaver hade han sedan mer hårdsvängande gruppen Shaver vilka gav ut fem album 1993-1999. Tragiskt nog avled Eddy av en överdos på nyårsafton 2000. Han var skicklig gitarrist och hade jämförts med självaste Stevie Ray Vaughan. Eddy blev bara 38 år gammal.

Gruppen Shavers fina debutalbum Tramp On Your Street från 1993
Jag fick en pratstund med Billy Joe i Norge 1995

Jag såg gruppen Shaver i Norge under Down on the farm i juni 1995. Minns hur bra de lät och hur oerhört stark Billys röst ändå var över det ganska tuffa kompet. Fick även en pratstund med honom back stage och Yvonne Ohlsson tog den här fina bilden. Jag, Butch Hancock, Billy Joe Shaver och Country News-redaktören mm. Thomas Buskhagen.

Billy Joe Shaver fortsatte att spela in skivor och framträda live ända till sin död. Hans sista album var Long In The Tooth från 2014. Han valdes in i Nashville Songwriters Hall of Fame 2004.

Bland hans mest kända sånger finns : Honky Tonk Heroes, Ride me down easy, I´m an old chunk of coal, I been to Georgia on a fast train, The devil made me do it the first time, When the Fallen Angels Fly, Live Forever och You Can´t Beat Jesus Christ.

Billy Joe spelade i Sverige två gånger. Först nere på KB i Malmö i juli 2002 då han hade med sig de två amerikanska gitarristerna Jerry Hollingsworth och Panama Red. Sedan kom han även till countryfestivalen i Furuviksparken i augusti 2006

Nämnas bör också att han även fick några filmroller. Minnesvärd värre är hans insats i filmen Aposteln mot Robert Duvall från 1997. Billys memoarer Honky Tonk Hero kom ut 2005

Robert Lagerström, Billy Joe och jag 1995

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *