James Brown och David “Fathead” Newman i Billboards minnestexter – Tisdag 17 november 2020

James Brown fick som sig bör ett stort uppslag i Billboard vid sin död. Han avled av hjärtattack 25 december 2006 och var då 73 år gammal. Hans betydelse för R&B-musiken är enorm. Han var som det skrivs här verkligen en nyskapare musikaliskt och en extraordinär showman på scen. Vilket jag själv upplevde på nära håll i Lisebergshallen 2 december 1993 och i juni 1996 var han tillbaka i Göteborg men då inne på Rondo.

David “Fathead” Newman var en jazz- och R%B-saxofonist mest känd för sin tid med Ray Charles med vilken han spelade i hela tolv år live och på skiva. Han spelade även på skivor med bl.a Aretha Franklin, B.B.King, Eric Clapton och Joe Cocker. Men han fick också ihop hela 38 album i eget namn, många av dem på Atlantic. Newman avled av cancer 20 januari 2009 vid 75 års ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *