Country och reggae i SVT ikväll – Lördag 21 november 2020

CMA Awards för år 2020 visades på bästa sändningstid i SVT ikväll. Värdpar Reba McEntire och Darius Rucker. Det var vanligt att SVT visade dessa galor för en 10-15 år sedan och några har vi väl också fått in till svensk Tv även på senare år. Denna gala gick så nyligen som 11 november i USA. Utan publik förstås och alla tacktal var bortklippta. Snabbt jobbat av SVT, men som countryvän sedan tonåren blir man inte särskilt inspirerad av vad man ser och hör tyvärr.

Begreppet country har verkligt “urvattnats” eller snarare “breddats” sedan länge nu. Det blir mer likt en popgala och tyvärr med mediokert rock och pop-stuk istället för country. Har förresten bluegrassmusiken helt spolats bort? Såg vi till någon pedal steel-guitar? Men öppningen med nära tio minuters hyllning till i år avlidne Charlie Daniels var helt okej. Mycket tack vare att Daniels hade bra låtar. Vilket inte särskilt många av de nyskrivna alltid är.

Idag 86-årige Charley Pride fick Willie Nelson Lifetime Achievement Award. Här med Jimmie Allen

Skillnaden kan t.ex märkas när Charley Pride hyllas och får sjunga sin Kiss An Angel Good Morning eller när Little Big Texas gör en fin version av Kenny Rogers-låten Sweet Music Man.

Morgane & Chris Stapleton

Den verkliga höjdaren var nog äkta paret Chris Stapleton i duett med sin hustru Morgane. Chris är en av de jag verkligen skulle vilja se live idag. Luke Combs helt OK, Miranda Lambert Eric Church och Keith Urban likaså. Jimmie Allen som var med och presenterade Charley Pride gjorde även han bra ifrån sig, Mycket annat var mediokert ur countryvinkel. Nu skall säga satt vi i Europa får en nedklippt version av galan. I USA är den nära tre timmar och den vi får hit är måhända anpassad till vad de tror vi gillar här och därför är bluegrass och genuin country eventuellt bortklippt.

Toots Hibbert gick bort den 12 september i år. Nu visades fina dokumentären Reggae Got Soul från 2011. Många bra intervjuer och den här knappa timme flög iväg,

https://www.allatvkanaler.se/play/reggae-got-soul-toots-hibbert-svtplay/

Så här skrev jag om Toots i min blogg när dödsbeskedet kom

https://blogg.wivatt.se/wp-admin/post.php?post=20222&action=edit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *