Danska EP/singlar i min samling – Torsdag 10 december 2020

Gitte Henning är den danska artist som haft flest hitsinglar i Sverige genom åren. Hon har någon notering mer än senare tids Aqua. Det var tidigt 60-tal den tonåriga sångerskan (född 1946) kom fram lanserad av sin fader, den svenskfödde vissångaren/musikern Otto Henning. 1963 var hennes stora år då hon fick tre listettor på Svensktoppen och på våren fick hon också in denna single nedan We´re Gonna Go Fishin´på Tio I Topp.

Gitte Henning var också en stjärna i Tyskland och 1973 vann hon tyska Eurovision-tävlingen med låten Junger Tag.

Apropå Eurovision Song Contest så var det en sensation när äkta paret Grethe & Jörgen Ingmann som första nordiska akt 1963 vann tävlingen med Dansevise. Jag minns att jag gillad eden skarpt och det var nog mycket för att det var elgitarrspel från Jörgen låten igenom. Ganska försiktigt men ändå. Här är deras vinnarbidrag.

Här är den svenskpressade EP som kom ut där Grethe även sjunger en dansk version av The End Of The World. På andrasidan spelar Jörgen på The Fourth Man Theme (skriven av en annan dansk internationell berömdhet, pianisten Bent Fabricius-Björre) samt egna Batucada.

Dario Campeotto blev även han känd via TV-tävlingen när han 1961 vann Dansk Melodi Grand Prix med Angelique som blev mycket populär även i Sverige. Låten blev femma i Eurovision Song Contest i Cannes. Dario föddes 1939 i Fredriksberg, Danmark av italienska föräldrar. Mer att läsa om Dario finns på baksidan av denna Sonet-EP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *