Jazzskivor i samlingen – Tisdag 15 december 2020

Trumslagaren och bandledaren Art Blakey (1919-1990) var en jazzens största profiler under många decennier. Nyskapande med sin långlivade grupp The Jazz Messengers som han bildade i början av 1950-talet ihop med bl.a pianisten Horace Silver (1928-2014). Silver bröt sig ur redan 1956 medan Blakey i sin grupp genom åren lanserande otaliga musiker fram till sin död. Vad sägs om bl.a följande Freddie Hubbard, Wayne Shorter, Lee Morgan, Benny Golson, Kenny Dorham, Hank Mobley, Donald Byrd, Jackie McLean, Johnny Griffin,  Chuck Mangione, Chick Corea, Keith Jarrett, Cedar Walton, Woody Shaw, Terence Blanchard, och Wynton Marsalis.

Min svenskpressade singel är från 1963. Gruppens kanske mest kända låt Moanin´ är skriven av Bobby Timmons. Det tillkom senare en text av Jon Hendricks, men den här versionen är instrumental. Det som anges som A-sida är Benny Golson-kompositionen Blues March.

American in Europe är en EP utgiven av svenska Sonet på etiketten Jazzbox. En skön blues på A-sidan med Champion Jack Dupree medan B-sidan är en jazzlåt från Bill Smith Quintet. Detta är nummer 34 i en serie av sammanlagt 48 singel/EP som kom på Jazzbox åren 1964-65.

Champion Jack Dupree var en amerikansk blues-och boogie woogie-pianist som levde 1910-1992. Han kom från New Orleans och hade varit boxare innan musikkarriären, därav hans smeknamn. Jack bodde från 1960 i Europa. Först Schweiz, sedan Danmark, och Sverige och under 70-och 80-talen i England.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *