Gösta Linderholm död + Aretha Franklins konsert Amazing Grace i SVT – Tisdag 29 december 2020

Gösta Linderholm avliden idag i sviterna av en stroke. Han blev 79 år. En lång karriär som började när han spelade klarinett i dixielandbandet Jazz Doctors redan som 17-åring. Han kom 1969 med i Eddie Bruhners band East End Jazz Band. När dessa 1970 bytte namn till Sveriges Jazzband och delvis gick ifrån jazzmusiken kom succéår med flera Svensktopp-hits.

Gösta blev soloartist 1973 och med sin svit med åtta album på tio år för Metronome (inklusive Bananskivan ihop med Fred Åkerström) var det åtminstone på de fyra första något av det bästa inom svensk singer/songwriter-musik.

Egna skivbolaget Blå Ton startades 1988 och sedan följde också bokförlaget Blå Lavendel där det kom flera böcker ihop med hustrun Lena Linderholm, en mycket framgångsrik konstnär. Jag kan rekommendera boken nedan som är en sammanslagning ur tre böcker.

I november 2018 kom han med memoarerna In kommer Gösta. En bok på hela 230 sidor om sina möten med artister, minnen från turnéer, foton från vis & jazzkonserter. Också med sånger och noter samt med en CD med nyinspelningar av de många populära egna låtarna.

Gösta var aktiv som liveartist så sent som ifjol. Han spelade bl.a på puben Engelens 50-årsjubileeum i december 2019 och framträdde under det året även med sin grupp Trad Brothers. 1 september i år erhöll han Ferlinsällskapets Trubadurpris.

Den första Lpn på egna bolaget Blå Ton 1988

Gösta var länge en stor favorit för mig och alla hans LP-skivor inklusive de med Sveriges Jazzband står i samlingen. Fick också träffa honom några gånger uppe på radion och faktiskt satt vi tillsammans 2002 på Landmine-konserten uppe i Stockholm i Globens Annex med vår gemensamme favorit John Prine samt även Emmylou Harris, Elvis Costello, Nanci Griffith och Steve Earle.

CD med diger booklet från 2003

Den kände dragspelaren Roland Cedermark också avliden. Han avled den 24 december och blev 82 år. Han kom från Älvros i Härjedalen och senare bodde han i Sveg där han länge ledde dansbandet Cedermarks .Ihop med sin hustru drev han Storöns folkpark i Sveg under fem år samt öppnade Cedermarks Skivhörna. Från 1976 började han ge ut soloalbum. Många av dem blev storsäljare. Han lämnade Sveg 1994 då det blev flytt ill Sigtuna. Roland förekommer flitigt i den fina dokumentären När rocken kom till Sveg.

Idag gick filmen Amazing Grace med Aretha Franklin i toppform på SVT. Aretha var den bästa gospelsångerskan efter Mahalia Jackson.

Här en repris av mitt inlägg från juni när jag såg den på C More. Den hade också biopremiär då och det var förstås på stor duk man skulle ha sett den. Men lyskraften går fram i vilket fall.

Aretha Franklin är en artist vi aldrig kommer att glömma. Hon avled 16 augusti 2018 i sin hemstad Detroit 76 år gammal. En av hennes största skivframgångarar kom när hon 1972 återvände till sina gospel-rötter för det liveinspelade dubbelalbumet Amazing Grace. Ett album som vann en Grammy 1973.

Jag såg först nu ikväll konsertfilmen Amazing Grace när den visades på C More. Den hade premiär på biografer i april 2019 i USA och i Sverige gick den upp i augusti. Den är inspelad i New Temple Missionary Church i stadsdelen Watts i Los Angeles under två dagar i januari 1972. För Atlantic att ge ut på skiva, men också tänkt som konsertfilm av Warner Brothers under regi av Sydney Pollack (1934-2008).

Men filmteamet fick tekniska problem och projektet blev lagt på is. Aretha själv var emot att den skulle visas. Först efter hennes död har hennes släkt godkänt den restaurerade långfilmen. Tur var väl det för det är ett unikt tidsdokument. 87 minuter med gospelsång på högsta nivå. Bland toppar Amazing Grace, Climbing Higher Mountains och helt underbara avslutande Never Grow Old. “

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *