Phil Spector död – Söndag 17 januari 2021

Producenten Phil Spector avliden igår den 16 januari. Han föddes i New York 26 december 1939 och slog igenom som 19-åring med egenskrivna To Know Him Is To Love Him med sin grupp The Teddy Bears. Listetta i USA i tre veckor i december 1958.

Men det var som producent han gjorde sig ett världskänt namn på 1960-talet. Spector ville att musiken skulle spelas in med “minst” dubbla uppsättningar av alla instrument. Tekniken som kom att kallas ”Wall of sound”. Det mesta han rörde vid i det tidiga 60-talet blev rockklassiker.

Han hade bott i Los Angeles från 1953, kom tillbaka till New York i slutet av 50-talet, men vid 1962 hade han helt flyttat sin verksamhet till Los Angeles och inspelningarna gjordes där i Gold Star-studion med studiomusikerna i “The Wrecking Crew”. En verklig höjdare är julalbumet A Christmas Gift For You From Philles Records som kom ut i november 1963.

Hitlåtarna med the Ronettes, The Crystals m.fl blev världshits och inte att förglömma är klassikern You’ve Lost That Lovin’ Feelin’, skriven av Barry Mann, Phil Spector och Cynthia Weil och inspelad av The Righteous Brothers. Producerad av Phil och utgiven december 1964.

Listetta i såväl USA som England tidigt 1965 och låten utsågs 1999 till “Song of the Century” grundat på att den enligt statistik spelats fler gånger än någon annan sång i amerikansk radio och television under 1900-talet: över 8 miljoner uppspelningar.

En av fyra Spector-biografier i min bokhylla. Denna kom redan 1972

Spector var inblandad i inspelningar med The Rolling Stones och producerade Beatlesalbumet Let It Be. Han fortsatte efter det senare bandets upplösning att producera skivor med John Lennon och George Harrison.

Efter besvikelsen över att Ike & Tina Turner inte slog nämnvärt i USA med låten River Deep.-Mountain High tog han 1966 en tid time-out. Men han återkom och förutom nämnda Beatles-medlemmar så producerade han album med så skilda artister som Dion, Leonard Cohen och Ramones.

Spector-producerad LP från 1977

2003 greps Phil Spector misstänkt för mordet på den 40-åriga skådespelerskan Lana Clarkson. Hon hittades skjuten på en stol i Spectors hem, men han hävdade att hon begått självmord. Rättegången drog ut på tiden men i april 2009 kunde Spector dömas till mellan 19 års fängelse och livstids fängelse för mord av andra graden. Tiden kring denna tragedi skildras bra i en långfilm med regi i av David Mamet från 2013 med Al Pacino i rollen som Spector.

Efter att ha smittats av covid-19 för fyra veckor sedan överfördes Spector från sin fängelsecell till ett sjukhus för behandling. Han ska ha återhämtat sig tillräckligt bra för att kunna återvända till fängelset, men blev plötsligt sämre och fördes till sjukhus där han dog på lördagen.

En bok av engelsmannen Rob Finnis . Utgiven 1975
En biografi från 2003

Wayne Coyne från the Flaming Lips fyllde 60 år den 13 januari. Han hyllades ikväll med två timmar i BBC Radio 6 Music. En stor favorit i min bok ända sedan jag såg hans grupp live i Norge sommaren 2007. Året efter var de lika bra på Way Out West. Underbara låtar hela vägen i hyllningsprogrammet ikväll och det album the Flaming Lips kom med ifjol var ett av de allra bästa under 2020.

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_6music

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *