Svenskpressade Jazz-EP-skivor med Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan i samlingen – Söndag 14 februari 2021

De två främsta jazzsångerskorna genom tiderna är nog helt klart Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan. Ella som levde 1917-1996 är nog här i Europa den mest omtyckta, inte minst genom att hon så ofta kom hit för konserter. EPn ovan kom på svenska Karusell i Sverige men var förstås utgiven på Verve i USA. Det skivbolag hennes promotor Norman Granz så framgångsrikt drev några år.

Sarah Vaughan (1924-1990) stod också för många högklassiska skivinspelningar. Även hon hyfsat ofta i Sverige under 50- och 60-talet men därefter allt mer sällan.

Här är Sarah med en EP med bara två låtar. Men vilka låtar. Engelske pianisten George Shearing skrev klassikern Lullaby Of Birdland och den andra sidans låt September Song är även den skriven av en europé som flyttade till USA ; Kurt Weill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *