Salsa-legenden Johnny Pacheco avliden – Tisdag 16 februari 2021

Johnny Pacheco, en av den latinamerikanska musikens främsta bandledare och musiker avled igår 15 februari i New Jersey vid 85 års ålder. Han var från Dominikanska Republiken och föddes 25 mars 1935 Santiago de los Caballeros. Hans instrument var flöjt och slagverk och han var en av de viktigaste för att lansera salsamusiken över världen på 60-talet.

Johnny Pacheco Grammy-nominerades nio gånger och fick 2005 medalj för sin livstidsgärning av Latin Academy of Recording Arts & Sciences. Han grundade 1964 i New York produktions- och skivbolaget bolaget Fania Records. 1968 bildade han bandet Fania All-Stars och fick med sig många stora och inflytelserika salsamusiker. Som Eddie Palmieri, Willie Colon, Oscar D´Leon och Rubén Blades. Han turnerade med och spelade in runt tio album med kubanska sångerskan Celia Cruz, The Queen of Salsa. Hon levde 1925-2003.

Första Lpn med Celia Cruz och Johnny Pacheco fr 1974

Här ett radioinslag om hur Celia Cruz och Johnny Pacheco samarbetade https://www.wnyc.org/story/celia-johnny-they-invented-salsa/

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *