Lawrence Ferlinghetti avliden – Onsdag 24 februari 2021

Lawrence Ferlinghetti avled måndagen 22 februari i en ålder av hela 101 år. Han var en centralgestalt inom beatgenerationen, den litterära rörelsen och subkulturen med författare som Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S Burroughs i förgrunden.

Han föddes i New York 24 mars 1919 och var främst verksam i Kalifornien dit han flyttade 1951 och där han 1953 startade tidskriften, bokhandeln och förlaget City Lights i San Francisco. Bokhandeln, där de ovan nämnda författarna höll till, är nu ett kulturminnesmärke. Han debuterade själv först 1955 och då med diktsamlingen Pictures of the Gone World i City Lights serie Pocket poets.

Ferlinghetti har skrivit i en rad olika genrer: prosa, essäer, dramatik men är främst känd för sin lyrik. Hans texter kritiserade ofta den politiska situationen och den konservativa samhällsordningen som rådde i USA på 1950-talet. Det var med sin poesi han fick sin ryktbarhet. Hans första roman Her från 1960 är en form av självbiografi och blev inte särskilt uppmärksammad. Hans mest kända roman är Love in the Days of Rage från 1988. Här en elva minuters film där Lawrence läser sin poesi till härligt jazzkomp. Samt ett femminuters-klipp där han intervjuas vid 96 års ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *