Jefferson med nytt nummer + Peps i Snedtänkt – Torsdag 11 mars 2021

Jefferson är ute med nytt nummer på 68 sidor. En oumbärlig tidskrift för min del. Den har blivit allt bättre i sin layout med åren också. Gitarristen Max Schultz får omslag och fem sidors text. Max har spelat i en hel del sammanhang genom åren och är mångsidig värre. Han har spelat med Peps under fyra år live, många år i gruppen Mynta m.m. Kul att han uppmärksammas och att hans bredd här kommer fram ordentligt i redaktören Bo Majlings intervju.

Duon Leroy Carr och Scrapper Blackwell var bluesmusiker vi aldrig skall glömma. De träffades 1928 och var en populär duo fram till pianisten/sångaren Leroy Carrs död redan 1935. Gitarristen Blackwell levde åren 1903-1962. Blackwells karriär kom av sig när Carr dog men från 1958 gjorde han stark comeback. Tyvärr blev han skjuten till döds 1962. Här får vi verkligen en artikel att bita i om dessa tidiga bluespionjärer. Hela sju sidors text.

Crystal Thomas är en nytt namn för mig. En bluessångerska född 1977 i Louisiana. Sedan några år är hon Austin-baserad. Fyra sidor.

Bob Dylan och en artikel om dennes bluesrötter sitter bra. Visst finns bluesmusiken med i Dylans DNA genom åren. Han har nu gett ut hela 39 studioalbum och på det senaste Rough And Rowdy Ways från ifjol finns t.ex fyra rena blueslåtar, bl.a fina Goodbye Jimmy Reed.

Fyra sidor inspirerande skrivet av Dan Jansson där jag bl.a fick veta att ett nytt avsnitt av Dylans radioprogram Theme Time Radio Hour kom ut i höstas, Programserien gick annars 2006-2009 och avslutades efter 101 program. Men ett 102:a kom alltså i höstas. Temat var whiskey.

Clas Yngström har sedan en tid getts utrymme för några sidor per nummer. Clas Garage är alltid läsvärt och nu ger han tips över länkar till liveklipp, tips om bluesfestivaler m.m

I minnestextsidorna över avlidna kan vi läsa om Sherman Robertson och Candy Gaines men också om radiomannen Peter Måhlin. Hans riksradioprogram Aftonblues sändes 1972-1990. Först en gång i veckan men från 1973 varannan där det varvades med Staffan Soldings Mera Blues. Viktiga program under särskilt 70 -talet när det var svårt att hitta blues i skivaffärerna och när Sveriges Radio i övrigt inte alltför ofta spelade blues heller. Peter bodde i Göteborg hela den här tiden och jag träffade honom några gånger i såväl skivaffären jag jobbade i som i korridorerna på SR ute vid Delsjövägen. En ganska lågmäld lite blyg person som hade ett genuint intresse för blues. R.I.P Peter

Mer bluestips. I veckans avsnitt av Kalle Linds Snedtänkt i P1 handlar det om Peps Persson. Ett hela 95 minuter långt program där Kalle gästas av Göran Holmquist som i slutet av förra året gav ut boken Spela för livet – Peps Persson en skånsk speleman.

I Snedtänkt idag nämns också förresten ett annat bluesprogram från riksradion som betytt mycket. Olle Helanders serie I blueskvarter från 1964 fick många svenskar att få upp ögon och öron för den äkta bluesmusiken. Peps har alltid nämnt denna programserie, liksom Rolf Wikström och även Sven Zetterberg var influerad av detta. Material från Helanders I Blueskvarter gavs ut på CD i tre volymer via Jefferson under åren 1999–2004.

Snedtänkt om Peps lyssnar du på via denna länk; https://sverigesradio.se/embed/episode/1686708

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *