Johnnie Allan i fokus – Torsdag 18 mars 2021

Johnnie Allan, född som John Allen Guillot den 12 Mars 1938 i Rayne, Louisiana var en av musikstilen swamp pops främsta artister. Vi känner honom mest för den medryckande versionen av Chuck Berrys Promised Land som tack vare Charlie Gillets skivbolag Oval i England blev en radiohit i slutet av 70-talet. Singeln nedan köpte jag när den kom ut via Stiff Records 1978.

Johnnie började tidigt spela gitarr och kom under tonåren att spela i lokala traditionella cajunband. Efter att ha sett Elvis Presley live i Louisiana Hayride i Shreveport 1956 gick han över till mer rock and roll och han bildade 1958 gruppen Krazy Kats. Samma år spelade han in sin första singel Lonely Days, Lonely Nights for Jin Records. Sedan följde singlar för bolag som Mercury och Viking.

1964 uppmärksammade han för singeln South To Louisiana, en ny text på countryhiten North To Alaska, och nu kom också LPn med samma namn som singeln. Promised Land är det första jag hör med honom dock. Låten kom med på Ovals fantastiskt fina samlingsalbum Another Saturday Night utgiven 1973.

Johnnie blev mycket omskriven i Europa och kom hit för flera spelningar genom åren. Han kom t. o.m två gånger till Göteborg ihop med Malmöbandet The Buckaroos. Jag lyckades sorgligt nog missa bägge spelningarna. Först på Henriksberg i augusti 1998 och sedan i maj år 2000 på Nefertiti. Här är han i ett klipp live i sin hemstad Lafayette,Louisiana år 1988.

Johnnie ligger också bakom två böcker om musiken i södra Louisiana.

Memories: A Pictorial History of South Louisiana Music (1988) har jag precis skaffat. En diger bok i storformat på 270 sidor. Mest bilder. Johnnie har sedan också gett ut Born to Be a Loser (1992, ihop med Bernice Larson Webb), en biografi om swamp pop musikern Jimmy Donley.

Som vi kan läsa på baksidan av Memories-boken hade Johnnie Allan vid slutet av 80-talet gett ut hela 60 singlar och 10 album i USA samt ytterligare fyra LP i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *