Svenska EP-klassiker i samlingen – Torsdag 25 mars 2021

Lill-Babs lanserades av Simon Brehms skivbolag Karusell i långfilmen Svenska Floyd 1961. Carl-Gustaf Lindstedt spelade boxaren Flosse från Nockeby som fick smeknamnet Svenska Floyd. När han åker till Italien – med sin manager Arne Redig spelad av Arne Källerud – för en match träffar han på en nattklubb ingen mindre än Lill-Babs som här går under namnet Lollo Filippini. En tuff brud i lyxförpackning blev en stor hit när den släpptes i augusti 1961. Låten skrevs av trion Simon Brehm, Sven Paddock och Gösta Stevens.

Ulla Billquist (1907-1946) var den populäraste svenska schlagerstjärnan under 1930-och 40-talet. Hon skivdebuterade i december 1929 med Parfymvisan på skivmärket Pathé. Åren 1930-1940 spelade hon in för Columbia med otaliga succéer. När hon våren 1940 skrev på för det helsvenska Sonora kom hennes allra första inspelning där bli hennes största framgång. Mn Soldat spelades in 8 maj 1940 med Willard Ringstrand och Sven Arefeldt som orkesterledare.

Min Soldat skrevs av Nils Perne under signaturen Jokern. Den framfördes ursprungligen i revyn Det kommer en vår på Folkan i Stockholm och sjöngs då av Naemi Briese.

På denna Sonora-EP utgiven 1956 har vi även tre andra kända låtar. Särskilt Räkna de lyckliga stunderna blott av Jules Sylvain med text av Karl-Ewert blev en populär låt i Ullas repertoar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *