Harry Arnold-EP i samlingen – Fredag 9 april 2021

Harry Arnold var en skånsk jazzmusiker och orkesterledare som föddes i Helsingborg den 7 augusti 1920 som Harry Arnold Persson. Han avled vid som blott 50-åring 1971. Han bildade sitt första egna band i Malmö som 22-åring. 1949 engagerades han av storbandsledaren Thore Ehrling som saxofonist, sångare och arrangör i Stockholm.

EN CD från Dragon utgiven 1998

Harry Arnold blev så småningom även musikchef på Europafilm och konsult på skivbolaget Metronome. Han skrev musik till inte mindre än 57 filmer. Han var ledare för Radiobandet åren 1956–1965 med svenska och gästande utländska musiker. Enligt många räknas det fortfarande som det bästa storband som någonsin existerat i Sverige. Storbandet uppträdde ofta med olika amerikanska gästartister.

På min EP Sermonette från 1960 är Benny Bailey gäst på trumpet på titelspåret. På andra låtar solon från storheter som Bengt-Arne Wallin, Bengt Hallberg och Bjarne Nerem.

Ytterligare några EP med Harry och storbandet, Han spelade in för Metronome på i stort sett alla skivor. Denna EP är från 1957.

Under 1958 kom en EP med fyra låtar ur My Fair Lady.

Som kan ses längst ned hade Harry en verkligt jazzelit i sitt band. Arne Domnérus, Bjarne Nerem, Åke “Kometen Persson, Weine Renliden, Bengt-Arne Wallin, Rolf Berg, George Riedel och Egil Johansen är några av namnen. Även amerikanen Benny Bailey finns med på trumpet.

För den som vill ha en bra samlingsskiva finns det här dubbelalbumet från Dragon. Den har jag haft i min samling sedan den kom ut 1987.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *