Caterina Valente i fokus – Måndag 12 april 2021

Caterina Valente är en verkligt internationell artist. Nyligen 90 år fyllda är hon förstås inte aktiv längre men hade en lång karriär som firad sångerska och entertainer. Född 14 januari 1931 i Paris av italienska föräldrar. Hennes far var en berömd dragspelsvirtuos och hennes mor Maria Valente (1896-1976) räknas som en en av främsta kvinnliga clownerna genom tiderna.

Caterina upptäcktes 1953 när hon uppträdde med Circus Grock i Paris. Hon var en mångsidig artist som kunde sjunga och dansa. Den första stora skivsuccén kom med Malaguena 1954.

1955 fick hon en stor framgång med The Breeze And I. Därefter var hon under 1950- och 1960-talen ofta på hitlistorna över hela Europa. Men en del av hennes karriär spenderade hon också i USA där hon medverkade i många tv-shower, ofta i de ledda av Perry Como och Dean Martin.

Caterina brukar faktiskt benämnas som italiensk-tysk-fransk i sin nationalitet men har verkat i många flera länder. Hon lär kunna sex-sju språk och har spelat in skivor in på minst elva. Den tyska marknaden var nog där hon var populärast. Min andra EP är från 1961 och har fyra låtar ur My Fair Lady. Precis som på den första EPn mitt inlägg var det Werner Müller und sein Orchester som kompade henne.

Caterina spelade också in flera filmer med start i Vit slavhandel i Rio 1954. Hon kom tidigt till Sverige och uppträdde med sina föräldrar första gången redan som 5-åring år 1936. Sedan var hon med i familjeshower i folkparkerna åren 1942,1947 och 1948. Som egen sångerska kom hon hit 16 november 1954 då hon på Konserthuset i Stockholm kompades av Kurt Edelhagens orkester och hon kom till Chinateatern 1 augusti 1957 då hon kompades av Jerry Högstedts orkester samt bl.a sin broder Silvio Francesco. Hon har också spelat in ett fåtal låtar på svenska. Försök med mej och Det är nog fel är några av titlarna.

Här ett underbart klipp ihop med Bing Crosbys tv-show 1963 där hon ca. 2.20 in sjunger en snutt av Ack Värmeland du sköna. När man ser henne här får man verkligen grepp om den helt fantastiska bredd hon hade som sångerska.

Från Danny Kaye show 1966.

Ett nyare klipp.

Här är en LP jag sedan länge haft i min samling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *