Jazz-EP i samlingen med Fats Waller och Cannonball Adderley – Lördag 17 april 2021

Fats Waller (1904-1943) är en av stilbildarna inom jazzen, Han var en unik pianist och utvecklade den s.k stride-stilen. En särpräglad sångare förstås men även violinist och han var allmänt en driven entertainer.

Samt en profilstark kompositör den gode Thomas Wright “Fats” Waller och skrev över 400 låtar. Den första hette Squeeze Me och publicerades 1924. De mest kända är Honeysuckle Rose (1929) och Ain´t Misbehavin´ (1934). Fats levde hårt och vara bara 39 år när han dog av lunginflammation. De fyra låtarna med Fats Waller and His Rhythm på min tyska EP är inspelade 1935-1941.

Fats Waller kom till Sverige för en turné 1938. Det blev sex spelningar. Två i Stockholm, en vardera i Lund, Malmö. Helsingborg och Göteborg .

Julian “Cannonball” Adderley (1928-1975) var en amerikansk altsaxofonist med egen ton. Han växte upp i Florida men flyttade till New York 1955. Redan hösten 1957 kom han att få sitt genombrott som medlem i Miles Davis Sextett.

Denna Hollandspressade EP på etiketten Riverside spelades in i oktober 1959 och i kompet finns brodern Nat Adderley, Sam Jones, Louis Hayes samt pianisten Bobby Timmons som också skrev låten This Here som delades upp på två sidor. Kallas dock ändå EP.

När Cannonball kom till Sverige första gången med sin kvintett i november 1960, som en del i turné-paketet Jazz at the Philharmonic, var Bobby Timmons utbytt mot Victor Feldman. Samma sättning när de kom tillbaka 1961. Han kom senare med lite andra sättningar även åren 1963, 1969 och 1972.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *