Gitarristen Denny Freeman död – Måndag 26 april 2021

Denny Freeman avliden efter cancersjukdom igår 25 april. Han var född 7 augusti 1944 i Orlando och blev 76 år. Han blev känd via Austins musikscen dit han hade flyttat 1970.

Han var främst gitarrist men också pianist och organist och tillhörde den bluesscenen som var så livaktig på främst klubben Antone´s under 70-och 80-talet. Han spelade där med bröderna Stevie Ray och Jimmie Vaughan, Lou Ann Barton och Angela Strehli. Jag såg honom live bakom den senare två gånger på just Antone´s. Såväl 1985 som 1989. På den Cdn jag köpte utgiven 1986 har han med Jimmie Vaughan på steel guitar och bas. Kim Wilson, Bill Carter och Angela Strehli sjunger på varsitt spår som annars visar upp Dennys skicklighet som gitarrist. Den skivan kom på Austin-bolaget Amazing där han även gav ut Out Of the Blue 1987.

På Antone´s tillhörde han husbandet som backade namn som Albert Collins, Otis Rush, Lazy Lester, Eddie Taylor och Hubert Sumlin. Mellan åren 1992-2004 var han dock baserad i Los Angeles och spelade i diverse studio- och klubbsammanhang, bl.a i gruppen Big Guitars From Texas som kom på skiva 1988. Under åren 2000-2007 turnerade han med Taj Mahals The Phantom Blues Band och finns med på deras skivor dessa åren, bl.a Grammy-vinnande albumet Shoutin´ In Key från 2000.

Denny var också gitarrist i Bob Dylans band åren 2005-2009 och spelar på det fina albumet Modern Times från 2006 där han märks med sin lite jazziga spelstil på låtar som When the Deal Goes Down och Beyond the Horizon. Jag vill minnas att Denny var med när jag såg Dylan på Scandinavium i oktober 2005. Jag missade tyvärr spelningen på Scandinavium 1 april 2007 där Denny var med. På den turnén gjorde bandet även en klubbspelning på Debaser i Stockholm vilken jag har som bottleg-CD.

Denny flyttade tillbaka till Austin 2011 och spelade länge på klubbar som Saxon Pub och The Continental Club. Genom åren blev det sju soloalbum med ganska varierade stilar. Han rörde sig inom rock, soul, R&B och jazz och skrev skrev ofta egna låtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *