Sammy Davis, Jr. i fokus – Söndag 2 maj 2021

Sammy Davis Jr. (1925-1990) finns förstås med många LP skivor i min samling. Här är också några EP-skivor.

Denna engelskpressade EP på Reprise är från 1964. Låtarna Choose och Bee-Bom hade kommit på dubbelsidig singel i USA utan att nå Hot 100. Detta trots att den var uppföljare till hans Top 20 -hit The Shelter Of Your Arms. Låtarna på andra sidan Another Spring och Ten Out Of Ten var skrivna av engelsmannen Leslie Bricusse. Arrangör och orkesterledare på de senare var Peter Knight (som senare också var inblandad i många Scott Walker-inspelningar).

Innan Sammy från 1962 kom att spela in för sin kompis Frank Sinatras skivbolag Reprise var han knuten till Decca. Här hade han skivkontrakt från 1954 och denna svenskpressade EP med amerikanskt omslag kom 1956.

Detta är del två av tre med låtar ur albumet Here´s Lookin´At You som var hans tredje album på Decca och kom ut 1956.

Som liveartist var Sammy Davis Jr. fenomenal. En av de allra bästa genom tiderna. Jag fick se och höra honom på topp i Scandinavium i februari 1977. Med ett 30-mannaband under ledning av George Rhodes. Helt enorm upplevelse även om jag satt en bra bit från scenen.

Sammys första Sverige-turné var vad jag kan förstå under 1967. Han var bl.a på Lisebergs Stora scen 25 maj-67. Sedan har jag hittat att han var på Hamburger Börs i Stockholm och på Scandinavium i maj 1976. Han kom tillbaka till Scandinavium 1977 (se ovan) och även 1978. Sedan en sista gång på Scandinavium med The Ultimate Event ihop med Frank Sinatra och Liza Minnelli.

Här några bilder ur ett souvenirprogram från evenemanget, Tyvärr var j jag dock inte själv på konserten. Biljetten kostade hela 760 kronor denna kväll den 15 april 1989.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *