Lena Horne och Doris Day på EP i min samling – Tisdag 1 juni 2021

Lena Horne (1917-2010) var en av USAs stora stjärnor inom musik och film under många decennier. Hon var den första färgade underhållaren som skrev ett långtidskontrakt med ett större filmbolag. Hon medverkade i 20 filmer för MGM 1942-1956. Bara under året 1943 fanns hon i tre storfilmer: Stormy Weather, Thousands Cheer (Soldatflamman) och Cabin in the Sky (Svart extas), senare i bl.a Ziegfeld Follies (1946) och Till the Clouds Roll By (Efter regn kommer solsken) (1946). Alla dessa var musicalfilmer och det är som sångerska vi skall minnas Lena Horne mest. På denna min EP gör hon hela åtta låtar inspelade 1954 på RCA.

Under 1950-talet blev Horne svartlistad av såväl film som TV. Hon återvände till filmen först 1969 då hon gjorde sin första dramatiska roll mot Richard Widmark i Death of a Gunfighter (En handfull bly för sheriffen). Hon hade också en roll i filmen The Wiz (1978).

Ett storsäljande album från 1981

Till Göteborg kom Lena troligen första gången 1952 ihop med engelske bandledaren Jack Parnells orkester. Har inte fått fram var de spelade men vad gäller Stockholm var de på Chinateatern fem kvällar i augusti det året och skulle sedan fortsätta till Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Hon kom sedan till Lisebergs Konserthall 1956. Sedan dröjde det till 1975 då hon var i Scandinavium. Hon kom en tredje gång då jag också var på plats i Konserthuset 18 oktober 1977. Stort artisteri.

Doris Day (1922-2019) var en annan långlivad amerikansk sångerska och skådespelerska .Hon kom fram som vokalissa i Les Browns orkester sent 40-tal. Hon fick sin första listetta som solist 1948 med låten Love Somebody. Alla skivor hon gav ut från start kom på Columbia Records. Men min svenskpressade EP är dock på Philips.

Doris Days signaturmelodi blev Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) som fanns med i Hitchcock-filmen Mannen som visste för mycket (1956) där hon också medverkade. Hon spelade huvudrollen i ett antal filmer, mestadels komedier och musikaler, under 1950- och 1960-talen. Hon Oscarsnominerades 1960 för Jag hatar dej, älskling, en av flera filmer i vilken hon spelade mot Rock Hudson. Hon erhöll en Grammy Lifetime Achievement Award 1999.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *