Visartisten Torgny Björk död – Torsdag 10 juni 2021

Torgny Björk, mer känd som Herr T, föddes den 14 december 1938 i Stockholm. Han var sedan 25 år bosatt på Öland där han avled efter en längre tids sjukdom igår den 9 juni i en ålder av 82 år.

Han började som gitarrist och tonsättare i visgenren under tidigt 60-tal och kom 1963 att på Socialhögskolan träffa Cornelis Vreeswijk. De två kom snart också att samarbeta med Fred Åkerström på bl.a Vispråmen Storken.

Sedan 1965 framträdde Torgny Björk med gruppen Herr T och hans Spelmän. Debutalbumet kom att dröja till 1970. Bland det mest uppmärksammade på den var hans tonsättning av Nils Ferlin-dikten I folkviseton.

1971 var han med och bildade YTF, Yrkestrubadurernas förening. Han var dess ordförande i flera omgångar. Mest känd är han för sina tonsättningar av Gustaf Fröding under 1970-talet. Det kom tre Fröding-album 1971, 1977 och 1981. Han tilldelades Frödingmedaljen 1980. Han har även spelat in hela album med Evert Taube, Rudolf Nilsen, Birger Sjöberg och som nämnts Nils Ferlin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *