Bok om Columbia Records nu inköpt – Söndag 20 juni 2021

Inne på Bengans på Record Store Day den 12 juni blev det ingen skiva köpt. Däremot denna gedigna bok om Columbia Records Story. Ett bolag som startades i New York den 15 januari 1889 och tog över från det tidigare namnet the American Graphophone Company. Det är därmed det äldsta av alla idag existerande skivbolag. Några av skivetiketterna ser du på denna bild nedan. Här kan i sista utgången också läsas om hur det engelska EMI och deras egna Columbia-etikett gjorde att amerikanska Columbia-namnet fram till 1972 bara fick användas i USA och Japan. Sedan japanska Sony 1987 köpte hela CBS har man fått alla rättigheter till namnet Columbia över hela världen.

Som ses på etiketten längst till höger finns en slogan 360 Sound. Något Columbia redan på 50-talet hade börjat använda i reklam för deras nya high-fidelity sound. Åren 1962-1970 stod det 360 Sound på alla Columbias skivor. Därav namnet på denna 336 sidor tjocka bok skriven av Sean Wilentz och utgiven 2012 av Chronicle Books i San Francisco.

Det är en rikt illustrerad bok. Typiska siduppslag här nedan. Även om det är riktigt fina foton så tar de nog sammantaget upp väl mycket utrymme. Men texterna är trots allt rejält detaljrika.

360 sound är i vilket fall en guldgruva att grotta ned sig i. Columbia eller CBS som vi oftast säger här har onekligen haft fantastiska artister genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *