Svenskpressade EP med Ella Fitzgerald – Fredag 2 juli 2021

Ella Fitzgerald (1917-1996) är nog här i Europa den mest omtyckta jazzsångerskan under 1900-talet. Inte minst genom att hon så ofta kom hit för konserter. EPn ovan kom ut 1959 på svenska Karusell i Sverige och var utgiven på Verve i USA. Det skivbolag hennes promotor Norman Granz så framgångsrikt drev från 1956 fram till att han sålde bolaget till MGM 1961.

Som synes på baksidan av EPn kom fick vi många skivor med Ella i Sverige via Karusell. Man delade gärna upp hela album i tre-eller fyra EP, så också med hennes album Sings the Cole Porter Songbook. Som var en dubbel-LP utgiven 1956 där hon kompades av en studioorkester som leddes av arrangören Buddy Bregman. Detta var det första albumet Verve gav ut över huvud taget och fram till 1964 kom det på etiketten åtta olika Songbooks med diverse kompositörer framförda av Ella. Här är mina tre EP ur Cole Porter-albumet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *