Eric Bibb 70 år idag + Janne Schaffer med sitt Sommarprogram i P1 – Måndag 16 augusti 2021

Eric Bibb föddes i New York 16 augusti 1951. Son till Leon Bibb (1922-2015) som var en stark profil inom amerikansk folkmusik från slutet av 50-talet och långt in på 70-talet. Eric & Leon gav ut två album tillsammans. A Family Affair från 2002 och ett tributalbum till Paul Robeson 2006.

Eric flyttade till Europa i slutet av 60-talet och kom till Stockholm 1970. Skivutgivningen var sparsam till att börja med, men de album han spelade in för skivbolaget Opus 3 åren 1977- 2000 är alla verkligen hörvärda. Särskilt de senare där han har gruppen Needed Time med sig. Folkmusikbaserad blues. Av världsklass redan då.

Från ca 2000 kom Eric mer och mer uppmärksammas internationellt och han har varit ett stort namn inte minst som liveartist på festivaler världen över. Bland de bättre konserterna med honom jag sett har varit de ihop med som på bilden nedan med t.v Ale Möller och t. h Knut Reiersrud.

Jag har sett Eric Bibb otaliga gånger live. Alltid imponerande. Jag skrev så här när han gjorde sin konsert Tales From A Blues Brother på Stora Teatern i november 2017. Senare även visad i SVT

En man med en stark berättelse, skön röst och med fem gitarrer. Säkerligen 500 personer hade kommit till Stora Teatern den här fredagen 17 november och det var en underbar stämning.

Erics soloföreställning under namnet Tales From A Blues Brother tar sin början med en sång framförd av Erics far Leon Bibb tidigt 6o-tal. Leon var en stor skiv-och scenpersonlighet i folkmusikscenen i USA från sent 50-tal . Vi ser stillbild på honom vid medborgarrättsrörelsens marsch till Selma. Där står han sida vid sida med Harry Belafonte, Joan Baez och Dr Martin Luther King.

Eric Bibb växer upp i den miljön och med fina stillbilder på honom genom åren projicerade får vi en resa, en sorglig, spännande och väldigt rolig föreställning med ett pärlband av låtar framförda med Erics sedvanliga närvaro och känsla, Från uppväxten i Queens till resan till Paris där han fick Mickey Baker som läromästare på gitarr, flytten till Stockholm 1970, åren som ledare för Rinkeby Kids osv.

Eric blev en av världens främsta folkbluesartister, internationellt erkänd som gitarrist, låtskrivare och sångare. Från albumdebuten för över 40 år sedan har Eric en imponerade rad skivor ute, Det lär vara 35 album utgivna numera, flera av dem Grammy-nominerade i USA.

Den här föreställningen har Eric haft hjälp med manus och regi av Ola Lindholm. Även äldste sonen Rennie Mirro har varit inblandad i utformningen. En mycket lyckad konsert där en timma 40 minuter bara flög iväg.  

Bland låtarna var New World Comin´ Through, With A Dolla´ In My Pocket, en överraskande cover av Dancing Queen och hyllningen till vännen Odetta som blev en allsång den här kvällen, Sail Away, Ladies  

Avslutningslåt var Don´t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down, en låt han skrev ihop med Charlotte Höglund. Han har haft den på repertoaren sedan 1997 och sade från scen att han nästan alltid har den med i sina shower än idag.

Senaste konserten med Eric för mig var på Stora Teatern 2019. Läs här

Janne Schaffer var dagens sommarvärd. Hans andra gång och nu 36 år senare har han mycket att berätta. Det är ungefär den historia Janne framfört under sina livekonserter the Janne Schaffer Story på senare år. Ett mycket bra program som rekommenderas.

Så här skriver SR i sin pressrelease.

Janne Schaffer är en av Sveriges främsta gitarrister och kompositörer. Hans karriär spänner över alla musikgenrer.

Förutom 14 egna soloskivor med egen musik har han samarbetat med Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh, Abba, Monica Törnell, Lee Hazlewood, Carla Bley och många fler. Janne Schaffer skriver också all musik ihop med Lasse Åberg till Electric Banana Band.

I sitt Sommar passar Janne Schaffer på att reda ut en del missförstånd.

– Jag har inte spelat med Toto, däremot har killarna i Toto spelat på min platta. Bob Marley har inte bott i min källare. Men jag berättar var han bodde. Sen talar jag även om några tunga saker som hänt i mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *