Lee “Scratch” Perry död idag – Söndag 29 augusti 2021

Reggaelegenden Lee “Scratch” Perry avled idag i en ålder av 85 år. Han föddes som Rainford Hugh Perry den 20 mars 1936 i Kendal, Hanover Parish, Jamaica och dog i staden Lucea, även den i Hanover Parish.

Han var mycket betydelsefull för att sprida reggaen. Som musiker och sångare men framförallt som musikproducent. På 1970-talet var han tillsammans med bl.a King Tubby den som skapade musikgenren dub, där sången på reggaelåtar togs bort och istället förde han in egna ljudproduktioner. Det soundet kom att influera många andra stilar och genrer.

Genom åren har han arbetat med många kända musiker och band, däribland Max Romeo, Junior Murvin, Gregory Isaacs, Horace Andy och Bob Marley & The Wailers. Berömt är även produktionssamarbeten med the Clash, Beastie Boys och Paul McCartney. Han var aktiv inom branschen i över sju decennier och står bakom låtar som Having a Party, Rude Boy och I Am the Upsetter. Han kallade också sin kompgrupp åren 1968-1972 The Upsetters. I sin studio Black Ark (som han byggde 1973) på Jamaica kan vi se honom i sitt esse i klippet nedan.

Efter att Lee Perrys Black Ark-studio i Kingston brann ned 1983 flyttade han sin verksamhet till England och även USA en period för att de senare decennierna ha haft Schweiz som bas.

Lee kom till Göteborg några gånger. Han spelade på Kåren 1999, på Trädgårn 2012 och så sent som i april 2018 var han på Pusterviks stora scen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *