Blues Caravan på Sverigeturné + Commander Cody död – Måndag 27 september 2021

Blues Caravan är skivbolaget Ruf Records årliga revyturné för att lansera nya moderna bluesartister. Den första turnén kom 2005 och de har varit i Sverige vad jag vet alla år sedan dess utom pandemiåret 2020. Jag har sett Blues Caravan på Göteborg Blues festival, på Åmål´´ s Blues Fest, Nefertiti och på Cooking i Borås genom åren. Här har jag fått nya favoriter som Si Cranstoun, Ally Venable, Bernard Allison, Mike Zito, Tasha Taylor och Layla Zoe.

I år presenteras de tre huvudakterna så här av arrangören Jazzföreningen Nefertiti som lägger sin spelning på Valand i morgon tisdag 28 september.

Jeremiah Johnson är en St. Louis bluesman från den hårda skolan och hamnade i rampljuset det hyllade albumet Straitjacket (2018) “Jag sjunger alltid mina låtar från hjärtat, med samma passion som jag hade när jag skrev dem. De kommer från blod, svett och tårar från en arbetare i Midwestern USA.”

Ryan Perry tog redan som tonårsfenomen när han och hans Jamz Blues Band tog över International Blues Challenge (2007) i Memphis. Här möter vi vasst gitarrspel och en själfulla röst” Min liveshow bygger på passion och själ, alltid full av glädje och energi – som bara en Mississippi-bluesman kan leverera”.

Whitney Shay är en eldig stjärna från San Diego, i rödlysande hår och en glittrande klänning. ”När jag uppträder vill jag att folk ska dansa och bli engagerade. För mig har blues alltid handlat om katarsis, rening av sorgliga upplevelser. Om jag kan få publiken att leendes gå därifrån och känna att de har glömt bort dagens problem, har jag gjort mitt jobb ”

De kompas av Tomek Germann på bas och Denis Palatin på trummor. De startade sin turné under 2020 men fick avbryta och på videon här är det dock Roger Innis på bas och svenska men Englandsbaserade Amanda Dal på trummor.

För Sverige var det premiär på Victoria i Malmö i helgen och efter Göteborg bär det vidare till Sundsvall, Härnösand och Avesta.

George Frayne – alias Commander Cody – avled den 26 september i sin hemstad sedan fyrtio år Saratoga, Kalifornien. Han var född 19 juli 1944 i Boise,Idaho men växte upp i Brooklyn, New York.

Frayne bildade gruppen Commander Cody and His Lost Planet Airmen 1967 i Ann Arbor, Michigan. Efter några år som barband flyttade merparten av medlemmarna ned till Berkeley, Kalfornien. En av dem var gitarristen och sångaren Bill Kirchen som stod för ett fenomalt gitarrspel i deras mest kända låt Hot Rod Limcoln. Den blev en Top 10 hit på Billboards Hot 100 och ingick i gruppens debutalbum Lost In The Ozone från 1971.

Deras musik var en skön mix av rootsrock och country och de fick många fans i bl.a collegekretsar. Bland deras bästa album är deras tredje Country Casanova från 1973 men också en rad livealbum som speglar deras sköna blandning av stilar.

Ett dubbellivealbum taget från en Englandsturné 1976. Utgivet q978

Commander Cody and His Lost Planet Airmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *