Bruce Welch och Brian Poole 80 år idag – Tisdag 2 november 2021

Bruce Welch föddes som Bruce Cripps den 2 november 1941 och kom att bli känd som gitarrist vid sidan om barndomsvännen Hank Marvin i The Shadows, Han är också låtskrivare, sångare och producent.

Ihop med Hank Marvin reste han ned från Newcastle till London och kom där i september 1958 att bli medlem i Cliff Richards kompgrupp The Drifters. Snart omdöpta till The Shadows. Deras framgångar i hemlandet och övriga Europa var som bekant mycket stora.

The Shadows första album från 1961. Welch sittande t.h.

Bruce Welch var med att skriva åtskilliga topplåtar under 60-talet. Låtar som The Shadows-hitsen Foot Tapper, Theme For Young Lovers, Shindig. F:B:I och The Rise and Fall of Flingel Bunt. Vidare Cliff Richard & The Shadows-hits som Please Don’t Tease, Bachelor Boy, In The Country, Summer Holiday, Time Drags By och I Could Easily Fall (In Love With You) och för gruppen Marvin Welch & Farrar låtarna Faithful och My Home Town. Han var under några år i början av 70-talet producent och låtskrivare för sin flickvän Olivia Newton- John. Han skrev bl.a hiten Please Mr, Please ihop med John Rostill för henne 1975.

Welch producerade från 1998-2012 den årliga Shadowmania, en en-dagars show med diverse Shadows-tributband där hans egna band var head-liner. 2004 fick han en OBE (Officer of the Order of the British Empire) för sina insatser för engelsk musik

Här ser vi Bruce i fin form i en BBC-dokumentär gjord till The Shadows 60-årsjubileum i maj 2020.

Brian Poole föddes även han idag 2 november 1941. Känd som sångare i beatbandet The Tremeloes, bildat i Essex 1957 som sedan när de 1962 fick skivkontrakt med Decca bytte namn till Brian Poole and The Tremeloes.

Deras första hit var en cover av Twist And Shout sommaren 1963 följd av Do You Love Me som var listetta i England hösten 1963 och även slog stort i sexton andra länder. De kom också in på topp 10 i hemlandet med låtarna Candy Man och Someone,Someone. Den senare liksom Do You Love Me kom in på svenska Tio i Topp.

1966 lämnade Brian bandet för en solokarriär som dock aldrig tog någon fart. Dock har han stadigt uppträtt i diverse nostalgisammanhang och 2006 gjorde Brian Poole and The Tremeloes en reunion tour. Bakom sig i The Tremeloes hade han då Chip Hawkes, Ricky Westwood (Rick West), Dave Munden, Joe Gillingham och Jeff Brown.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *