The Moody Blues-trummisen Graeme Edge död idag – Torsdag 11 november 2021

Graeme Edge längst t.v Därefter klockvis John Lodge, Ray Thomas och Justin Hayward

Den brittiske trumslagaren Graeme Edge avliden idag vid 80 års ålder. Han föddes i Rocester, Staffordshire den 30 mars 1941 och var en av originalmedlemmarna sedan starten 1964 i Birmingham-gruppen The Moody Blues ihop med bl.a Denny Laine, Ray Thomas och Mike Pinder, Han var gruppens mest långlivade medlem sedan flöjtisten Ray Thomas slutade 2002. Thomas avled i januari 2018.

Det nya Moody Blues formades när Justin Hayward och John Lodge kom in i gruppen och nu skapade de musikhistoria med sina album från och med Days Of Future Passed 1967.

Nu följde en gyllene period fram till 1974 då de upplöstes, men 1978 återförenades Moody Blues igen och Edge har varit med fram till att han pensionerade sig 2019. Han medverkade på alla de 16 studioalbum gruppen gav ut mellan 1965 och 2003. De beräknas ha sålt runt 70 miljoner album världen över. Några av deras hitsinglar ses nämnda på skivomslaget nedan.

Under perioden när gruppen var upplöst bildade han Graeme Edge Band som gav ut albumen Kick Off Your Muddy Boots (1975) och Paradise Ballroom (1977). Edge valdes 2018 in i Rock and Roll Hall of Fame som medlem i the Moody Blues.

Album från 1975

The Moody Blues kom till Göteborg bara två gånger. På Cue Club 1967 och till Scandinavium 1973. En längre artikel om The Moody Blues finns i Rock´ n Roll Magazine 2/2015.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Många artister och band har gjort större och oändligt mycket mer kända enskilda skivspår, men som en enhetlig, njutbar och vettigt sammanhållen hel LP betraktad har jag svårt att tänka mig nåt bättre än Moody Blues’ “A Question of Balance”. Ingen DJ-grej, men…ähh…du vet vad jag menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *