John Miles död – Måndag 6 december 2021

Den engelske sångaren, gitarristen, keyboardisten och låtskrivaren John Miles avliden vid 72 års ålder efter kort tids sjukdom igår söndag 5 december.

John Miles föddes den 23 april 1949 och hette egentligen John Errington. Han spelade i diverse band i norra England innan han startade en solokarriär 1971. Första skivkontraktet kom med Decca 1975 och han fick den hösten en singelhit med låten Highfly. (17 :e plats). Sedan kom debutalbumet Rebel i mars 1976 och han fick sitt genombrott. Singeln Music nådde 3;e plats på Englandslistan.

Han gav ut fyra album för Decca fram till 1979 ; Rebel (1976),  Stranger in the City (1977), Zaragon (1978) och More Miles Per Hour (1979). Det första och fjärde av dem producerade av Alan Parsons. Album två och tre av Rupert Holmes.

Andra albumet kom 1976

Hans album sålde bra i Sverige och kom hit flera gånger med eget band för konserter. Först 1976 som förband till Jethro Tull i Stockholms konserthus och sedan som huvudakt med sin trio 1978 och 1979. Jag såg honom i februari 1978 på Konserthuset i Göteborg. I bandet fanns basisten Bob Marshall som skrev i stort sett alla låtarna ihop med John. Just hiten Music dock skriven av John ensam.

Låtarna Remember Yesterday (1976) och Slow Down (1977) gick in på Englandsistan och den senare blev hans största USA-hit då den nådde plats 34 på Billboard Hot 100, men också så högt som nr 2 på en discolista däröver.

Han fortsatte ge ut skivor i eget namn fram till 1983, bl.a albumet Sympathy från 1980 producerat av Alan Parsons. Det sista i eget namn var Transition med John Miles Band från 1985.

Sedan fanns han också under de här åren med som gästvokalist hos storsäljande The Alan Parsons Project. Han sjunger på albumen Tales of Mystery and Imagination (1976), Pyramid (1978), Stereotomy (1985) och Gaudi (1987). Samt även på Eric Woolfson album Freudiana (1990).

Från 1985 var John Miles med de flesta åren i the Night of the Proms, ett konsertprojekt där man kombinerade popmusik med populära klassisk musik. Här har väldigt många musiker medverkat där John Miles var en konstant i husbandet. De har främst turnerat i Belgien, Holland och Tyskland men även gjort ett flertal gästspel i andra länder.

Jag såg denna show på Scandinavium 2012 där John gjorde låten Music plus någon till. 2009 kom albumet The Best of John Miles at the Night of the Proms där han förutom egna låtar bl.a gör coverversioner av All By Myself, Bohemian Rhapsody, Born To Run, If You Go Away och It Was A Very Good Year.

Night of the Proms har nu lagt upp denna fina hyllning till John Miles.

Miles turnerade också från 1987 på alla världsturnéer med Tina Turner. Han spelade keyboards och gitarr men var också bakgrundsvokalist och är även med på hennes album från tiden. Efter ett uppehåll spelade han live med Tina igen från oktober 2008 till maj 2009. .

Han hörs också med Jimmy Page på albumet Outrider (1988) och turnerade även med denne. På Joe Cockers album Night Calls (1992) spelar han hammondorgel. Det inns även ett flertal andra gästspel på skivor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *