Nynningen i lyckat 50-års jubileum på Pustervik – Måndag 13 december 2021

Nynningen kom till Pusterviks stora scen måndagen 13 december. Det är hela femtio år sedan de bildades och framåt 1980 lades bandet ned. Men sedan nystarten för ganska precis fem år sedan har de varit flitigt på turné och även gjort nya skivor. Det var ett välfyllt Pustervik med folk uppe på läktaren. Någonstans mellan 400-500 personer inne.

Grundsättningen i nya Nynningen är Tomas Forssell (sång/gitarr), Bengan Blomgren (gitarr), Nikke Ström (bas), Pontus Torstensson (trummor) och Matilda Magnusson (sång). Samt en blåssektion bestående av trombonisten Niclas Rydh och saxofonisterna Thomas Jäderlund och Frida Thurfjell. Det är också detta gäng som spelat in nyversioner av några av deras mest populära låtar från 70-talet på albumet Allting börjar klarna utgiven 2020.

Konserten började med den nya sättningen men efter hand fylldes det på med före detta medlemmar. Första låt var Vilddjurens sång följd av Kapten Mesterton. Efter ca 30 minuter kom deras förste sångare Christer Öhman in ihop med Bertil Goldberg på keyboard och sång. Den senare den som ihop med Tomas Forssell lade grunden till bandet redan 1970. Med Christer inne blev det låtarna Jag vill va ett djur, Studera och Folkets låt som denne skrev på deras debutalbum från 1972.

Bernt Andersson kom också in på först dragspel sedan keyboards som innan dess trakterades av Bertil Goldberg

Boråsgruppen Orkan fick ca 50 minuter in i konserten ta över scenen för två låtar. Båda från Nynningens repertoar, Nattpromenad och en intensiv För full hals. Orkan såg jag med en längre konsert på samma scen 2016 och de hade utvecklats riktigt bra.

Mäktigt röststarke sångaren Sam Vesterberg var ny i gruppen till albumet Äntligen en ny dag från 1976. Nu kom han in för tre nummer. Titellåten och Folkets kamp är folkets hopp och en tredje egen stark låt Fattig men rik. Den senare en outgiven låt inspelad med Nynningen 1980. Suveränt bra med Bernt på ena kanten, nu med Sam gamle vapenbroder Jimmy Olsson på bas och Bengan på den andra. Nu var även Per Melin inne på trummor.

Det blev till slut cirka två timmars konsert (innan extranumren) som slutade med inspirerade versioner av låtarna Atlantiska Oceanen och Neva från Majakovskij-albumet För full hals.

Till första extranummer kom Goldberg in och ledde kabaretlåten Det löser sig, det blev ännu en gång För full hals med alla på scen och även Peps-låten Falsk matematik kom med. Allra sist låten Motstånd som är från Tomas soloalbum Nya tider från 1980. Från detta hade vi tidigare under kvällen även hört låtarna Snålblåst och Lille man,

Tomas Forssell imponerade rakt igenom ikväll .

Låtlista

Det var femte gången jag såg Nynningen. Första var redan i november 1973 som förband till engelska Vinegar Joe på en gala i Älvhögsborg i Trollhättan. Sedan var det en hel konsert med dem i Konserthuset i Göteborg i september 1976. Därefter utomhus på Säffles kulturfest 1980. Sedan vid en tillfällig spelning på en gala med många akter på Sprängkullen den 21 december 1987.

Den nya upplagan fick jag uppleva inne i Trädgårdsföreningens cirkustält under Kulturkalaset 2018. Då med Bernt Andersson på keyboards hela konserten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *