Long John Baldry till minne – Onsdag 12 januari 2022

Den engelske bluessångaren och gitarristen Long John Baldry föddes för exakt 80 år sedan. Den 12 januari 1941 i East Haddon i Northamptonshire, men växte upp i London. Han avled den 21 juli 2005 i Vancouver i Kanada.

Baldry var en av pionjärerna inom blues i England och det är en fascinerande och välskiven biografi över honom som jag nu precis läst ut. It Ain¨t Easy- and the Birth of the British Blues är skriven av Paul Myers. Den är döpt efter Long Johns bästa album utgivet 1971 på Warner Brothers-etiketten.

Long Johns karriär fick aldrig det genombrott som hans forna bandkompanjoner Rod Stewart, Elton John och Brian Auger fick. Men i sitt nya hemland Kanada – där han bodde i först Toronto och den längsta tiden i Vancouver från 1970-talets slut till sin död – fick han hyfsade framgångar. Hans sista album blev ett tribut-album till den stora förebilden Leadbelly. Remembering Leadbelly, utgivet 2001 på Stony Plain Records.

I min egen samling har jag nedanstående album med inspelningar från åren 1964-66. Rod Stewart var i många år med som andresångare i Baldrys band The Hoochie Coochie Men och Steampacket, De senare fick aldrig till någon skivinspelning då medlemmarna hade olika managers och kontrakt. Här fanns Julie Driscoll och Brian Auger med i Baldrys band. I det påföljande bandet Bluesology fick Elton John sin första start på karriären.

Den enda större hit John fick var på Pye Records 1967 med balladen Let The Heartaches Begin. Listetta i England, men den blev lite av en kvarnsten för honom då den gjorde att han ansågs gått för långt mot att bli en middle of the Road-artad popartist och han tappade en hel del cred.

Boken om Long John Baldry kom ut på Greystone Books i England 2007. Rekommenderas. Paul Myers skrev också manus till den fina dokumentärfilm som gjordes samma år och som du kan se nedan via länk längst ned i inlägget

Här är dokumentären om In The Shadow Of The Blues om Long John Baldry, 48 minuter lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *