Dallas Frazier avliden förra veckan – Torsdag 20 januari 2022

Dallas Frazier, framgångsrik låtskrivare från Nashvilles storhetstid på 50-och 60-talet, avled fredagen 14 januari i en ålder av 82. Han var född 27 oktober 1939 i Spiro, Oklahoma, men växte upp i Bakersfield, Kalifornien.

Han började skriva låtar och även sjunga redan som 12-åring och fick vid denna unga ålder, efter att ha vunnit en talangtävling, turnera med den etablerade Ferlin Husky. Dennes skivbolag Capitol skrev också skivkontrakt med Dallas och 1966 kom hans albumdebut Elvira. Det följdes av albumet Tell It Like It Is 1967.

Med Nashville som bas var det som låtskrivare Dallas profilerade sig och det inte enbart inom countrymusiken utan även bredare. Redan 1957 skrev han skojlåten Alley Oop, som blev listetta på Hot 100 med The Hollywood Argyles 1960.

Andra tidiga succéer var Timber I´ m Falling för Ferlin Husky 1964 och There Goes My Everything för Jack Greene 1966. Den senare en tidlös balladklassiker och mest känd idag från Elvis Presleys inspelning. Den senare spelade även in en annan Frazier-klassiker, Mohair Sam som först kom med Charlie Rich 1965. En annan mycket bekant låt är The Son Of Hickory Holler´s Tramp som i soulsångaren O.C Smiths version blev en världshit 1968. På countrylistan var det Johnny Darrell som fick en hit med den,

Holländskt omslag av låten som gick in på svenska Tio i Topp i augusti 1968

Dallas var själv inte en oäven sångare och gitarrist och han fick efter sina två Capitol-album göra ytterligare två egna album. De kom ut rätt stort via RCA och dessa har jag haft i samlingen länge och lyssnade nu idag igenom dem Främst kan jag rekommendera den första av dessa, Singing My Songs från 1970.

På baksidan av albumet skriver hans kollega Harlan Howard en fin hyllning. Inga dålig ord från den vad jag tycker främste låtskrivaren inom countryn vid tiden.

Det andra RCA-albumet kom 1971 och producerades liksom det från året innan av Chet Atkins och Ronny Light.

Dallas Frazier hade otaliga låtar på countrylistan i USA. Listettor för Tanya Tucker med What´s Your Mama´s Name (1973) , fyra låtar för Charley Pride All I Have To Offer You (Is Me) (1969), (I’m So) Afraid Of Losing You Again (1969), I Can´t Believe That You´ve Stopped Loving Me (1970) och Then Who Am I (1974). vidare Until My Dreams Comes True (1969) för Jack Greene, Beneath Still Waters för Emmylou Harris (1979), Fourteen Carat Mind för Gene Watson (1981) och Elvira som med Oak Ridge Boys var listetta 1981 och även en Top 5 hit på Hot 100. George Jones gav 1968 ut ett helt album med Fraziers låtar och detsamma gjorde Connie Smith 1972. Han fick själv in åtta låtar på countrylistan och valdes in i the Nashville Songwriters Hall of Fame in 1976.

Här nedan kan du höra honom själv i detta avsnitt av Marty Stuart Show från 2009. Där hör vi Dallas göra sin Fourteen Carat Mind ca 4 minuter in. Han kommer tillbaka 21 min in och gör There Goes My Everything. Stuarts fru Connie Smith gör en version av Frazier-låten Run Away Little Tears 9 minuter in och 7,40 in ser vi också Ralph Emery, känd radio-och tv-profil i Nashville som även han avled i dagarna. Nämligen 15 januari och han var född 10 mars 1933.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *